YTHS ei usko ulkoistamiseen

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä ei uskota, että yksityistäminen ja ulkoistaminen toisivat etuja opiskelijoiden terveydenhuoltoon. Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipoliittisen sihteerin Timo Lehtisen mukaan aihe on tosin ollut useasti esillä YTHS:n kustannuksien tarkastelun yhteydessä. Yksityistämisestä ei ole kuitenkaan löydetty etuja YTHS:lle.

”Ostopalveluja on käytetty ainoastaan kiireapuna ja paikkakunnilla joissa ylioppilaita ei ole tarpeeksi oman YTHS:n toimipisteen perustamista varten”, kertoo Lehtinen.

Lehtinen kertoo, että YTHS on voittoa tavoittelematon säätiö, jonka ydinosaamista on tietämys opiskelijoiden ja nuorten kanssa työskentelystä.

”Alkuperäisen toiminta-ajatuksen perusteella ei ole mitään mieltä ulkoistaa säätiön ydinosaamisen alueita”, sanoo lehtinen.

Tutkimuksen mukaan kuntien terveydenhuollon ulkoistaminen ja yksityistäminen ei ole tuonut kunnille säästöjä, vaan jopa lisänneet kuluja. YLE:n uutiset kertoo, että kilpailutus ei ole myöskään laskenut kustannuksia, vaan lähinnä nostanut hintoja. Esimerkiksi Kouvolassa ulkoistetut terveysasemat tuottavat kuntalaisille vähemmän palveluita kuin kuntien omat terveysasemat.

Kelan terveysturvan tutkimuksen päällikön Hennamari Mikkolan mukaan yksityistäminen onkin hyödyttänyt lähinnä terveysalanyrityksiä ja ulkomaisia pääomasijoittajia. Mikkola kertoo YLE Uutisille, että seuraavaksi yritykset alkanevat vallata alaa vanhustenhoidon puolella.

YTHS:llä on toimipisteitä on 15 kaupungissa ja sen toimipiiriin kuuluu yhteensä yli 140 000 opiskelijaa.