Yllätyksetöntä pikkujoulujuhlintaa

Teksti: Laura Väänänen

Firman pikkujoulut (2016) Ohjaus: Josh Gordon ja Will Speck Käsikirjoitus: Justin Malen ja Laura Solon Rooleissa: Jason Bateman, Olivia Munn, T. J. Miller, Courtney B. Vance ja Jennifer Aniston Kesto: 1h 45min
Tietotekniikkayhtiö Zenotekin Chicagon toimiston henkilökunta valmistuu innokkaasti jokavuotisiin pikkujouluihin, kunnes yhtiön armoton toimitusjohtaja Carol Vanstone (Jennifer Aniston) saapuu tuomaan karuja uutisia: yhtiö ei ole saavuttanut neljännesvuositavoitettaan, joten neljäkymmentä prosenttia henkilöstöstä irtisanotaan. Rahapulan vuoksi hän kieltää myös pikkujoulujen järjestämisen. Yrityksen tekninen johtaja Josh Parker (Jason Bateman) yhdessä yrityksen konttorinjohtajan, Carolin veljen, Clay Vanstonen (T. J. Miller) kanssa haluaa pelastaa kaikkien työpaikat, mutta ainut mahdollisuus siihen on solmia yhteistyösopimus yritysjätti Walter Davisin (Courtney B. Vance) kanssa. Tapaaminen Davisin kanssa ei suju aivan suunnitelmien mukaan, mutta miehet päättävät muuttaa Davisin mielen kutsumalla hänet firman pikkujouluihin, jotka he järjestävät yhdessä muiden työntekijöiden kanssa Carolin kiellosta huolimatta. Nämä pikkujoulut kehittyvät muutaman mutkan kautta valtaviksi superbileiksi, eikä kommelluksilta voi välttyä.

Elokuvan juoni mukailee uskollisesti perinteistä draaman kaarta, eikä tarjoa kovin yllättäviä käänteitä. Tylsä tämä elokuva ei silti ole ja se naurattaa kyllä onnistuneesti. Sanoisin, että tämä on ihan hauska komedia muiden komedioiden joukossa, mutta ei erotu edukseen massasta millään lailla. Suurin osa elokuvan vitseistä on jo aika kuluneita. Käsikirjoitustiimi on pelannut aika varman päälle koko elokuvan suhteen, jonka vuoksi elokuva ei ole huikea katselukokemus.
Kenenkään elokuvan tähden roolisuoritus ei jää kovin positiivisesti mieleen, lähes kaikki hoitavat kyllä hommansa ihan kiitettävästi, mutta eivät yllä huippuonnistumisiin. Elokuvan hahmot eivät kylläkään edes tarjoa näyttelijöille kovin paljoa haastetta, vaan ovat kaikki hyvin perinteisiä oman stereotyyppinsä edustajia. Jennifer Aniston puolestaan epäonnistuu roolissaan tiukkana pomona ja erityisesti hänen hahmonsa jää hyvin kaksiulotteiseksi.

Firman pikkujoulut saa katsojan kyllä nauramaan useaan otteeseen, mutta tarjoaa lähes yhtä paljon hetkiä, jolloin ei tiedä pitäiskö nauraa pelkästä myötähäpeästä elokuvan tekijöitä kohtaan. Nouseeko tämä elokuva joka joulu katsottavien jouluelokuvaklassikoiden joukkoon? Ei lähellekään, mutta kyllä se silti onnistuu hauskuuttamaan katsojaa alusta loppuun saakka.