Ylioppilasteatterin vuosi huipentuu Siun SYTY -festareihin

Teksti: Lotta Pellas
Kuvat: Risto Takala
Timo Villanen, Anni Porspakka, Krista Karhukorpi (vasemmalla), Maarit Ryynänen ja Riina Rautiainen harjoittelevat mykkäteatterinäytelmää ohjaaja Mikael Mckeoughn kanssa.

Joensuun ylioppilasteatterin syksy on hyvässä vauhdissa. Lokakuussa Joensuun Pakkahuoneella esitettiin Shakespearen klassikkonäytelmä Loppiaisaatto, lokakuussa sai ensi-iltansa myös Suomi As. Oy. -näytelmä. Osana virallista Suomi100 -ohjelmaa olevassa näytelmässä käsitellään Suomea ja suomalaisuutta.

Myös uusia teatterintekijöitä on saatu mukaan noin kolmenkymmenen uuden jäsenen aloittaessa ryhmässä. Uudet jäsenet pääsevät tutustumaan teatterin tekemiseen jokavuotisessa Pisarat-lyhytnäytelmäkokonaisuudessa. Pisaroissa he pääsevät harjoittelemaan niin näyttelemistä, ohjaamista kuin käsikirjoittamistakin.

”Meillä on viime vuodesta lähtien ollut kässäripaja,jossa yhdessä tuotetaan käsikirjoituksia”, ylioppilasteatterin tiedotusvastaava Laura Korhonen kertoo.

Pajassa mietitään kunkin vuoden teemaan sopivia aiheita. Tänä vuonna teemana on rumuus. Pisaroiden toisen dramaturgisen vastaavan, Anna Ryynäsen mukaan rumuutta on pohdittu muun muassa käytöksen ja ulkonäön näkökulmista. Käsikirjoitusten pohjalta tehdään kahdeksan lyhytnäytelmää, jotka tulevat ensi-iltaan vuoden 2018 tammikuussa.

Keväällä Joensuun ylioppilasteatteri tuo ensi-iltaan sanattoman liikenäytelmän. Työnimellä Baarimusikaali kulkevan näytelmän tarina sijoittuu vuoteen 1927, paikkanaan newyorkilainen salakapakka. Ohjaaja Mikael Mckeoughn mukaan 1920-luvun mykkäelokuvat ovat inspiroineet näytelmää, lavalla tullaan näkemään elokuville tyypillistä väri- ja liikemaailmaa.

”Meidän jutussamme tulee olemaan 20-luvun elokuville tyypillistä slapstick-komiikkaa ja traagista rakkautta”, Mckeough kertoo.

Neljättä vuotta ylioppilasteatterin toiminnassa mukana oleva Timo Villanen näyttelee esityksessä etsivää, ja on viihtynyt harjoituksissa.
”On ollut erittäin hauskaa, en ole aikaisemmin tehnyt tämän tyyppistä teatteria, näin liikkeeseen ja lauluun painottuvaa”, Villanen sanoo. Hän kehuu hyvää porukkaa ja rentoa meininkiä.

Keväällä on myös teatterifestareiden aika. Joensuun ylioppilasteatteri isännöi Suomen ylioppilasteatteriliitto SYTY:n festarit, jotka ovat tänä vuonna nimeltään ”Siun SYTY – Oot sitten lähteny”. Vuosittaiset festarit ovat Suomen ylioppilasteattereiden yhteinen tapahtuma, jossa teatterit kokoontuvat. Ylioppilasteatteri esiintyy festareilla, mutta vielä ei ole lyöty lukkoon, minkä näytelmän se esittää.

Korhonen on odottavainen festareiden suhteen.
”Festarit on semmoinen iso häppeninki, jota kyllä odottaa itse kukin.”