Ylioppilaslehtien palkkakysymys ratkotaan käräjillä

ISYY:n ja Uljaan entisen päätoimittajan Veera Järvenpään välinen kiista palkkasaatavista kärjistyy oikeustaisteluksi. Riidan kumpikin osapuoli katsoo, että asiasta on saatava ennakkopäätös. Suomen journalistiliitto on pyytänyt ylioppilaskuntaa ilmoittamaan 31. toukokuuta mennessä, ryhtyykö se toimenpiteisiin palkkausasiassa. ISYY:n hallitus päätti kokouksessaan 26. toukokuuta, että toimenpiteisiin ei ole tarvetta.
Järvenpää kertoo, ettei aio sopia.
”Haluan ennakkotapauksen. Mielestäni on aika saada ylioppilaslehtien villiin palkkaukseen ja työsopimuslainsäädännön soveltamiseen joku tolkku”, Järvenpää sanoo.
Suomen journalistiliiton työehtoasiamies Tytti Oras kertoo, että liitto on valmis viemään asiaa eteenpäin. Journalistiliitosta on aiemminkin lähetelty kirjeitä ylioppilaskuntiin ja HYY:n kanssa asiasta on aikoinaan neuvoteltu. Helsingissä ylioppilaslehti alkoikin maksaa journalistien työehtosopimuksen mukaisia palkkoja. Asia onkin kuplinut pinnan alla jo pitkään.
”Tarvittiin joku henkilö, joka on valmis viemään asiaa eteenpäin. Liitto ei voi itse ryhtyä haastamaan ylioppilaskuntia oikeuteen”, Oras sanoo.

ISYY:n pääsihteeri Janne Mertanen toteaa, että ylioppilaskunta on valmis selvittämään asian oikeusasteissa.
”Tämä on ylioppilaskuntien kannalta niin merkittävä ennakkotapaus, että se nähdään selvittämisen arvoiseksi”, Mertanen arvioi.
”Jos päätös kallistuisi Järvenpään eduksi, pamahtaisi koko ylioppilaskunnan kustannusrakenne käsiin. Uljaan työntekijät saisivat silloin ISYY:n korkeinta palkkaa. Nyt ISYY:ssä maksetaan hyvin yhdenvertaisia palkkoja ja tämä repisi sen auki. Jos Uljaan henkilökunnalle pitäisi maksaa TES:n mukaisia palkkoja täytyisi todennäköisesti tarkistaa koko ylioppilaskunnan palkkoja. Meillä ei olisi enää varaa pitää henkilökuntaa”, hän kuvailee.
Pelkästään päätoimittajan osalta kustannusvaikutus olisi Mertasen arvion mukaan 6 000–7 000 euroa vuodessa.
”Ja kampustoimittajan osalta tulisi toinen mokoma”, hän sanoo.

Ylioppilaslehtensä työntekijöihin soveltaa Suomessa journalistien työehtosopimusta HYY. Turun yliopiston ylioppilaskunta ja Aalto yliopiston ylioppilaskunta noudattavat lehtiensä työntekijöihin TES:a soveltuvin osin. Edessä oleva ennakkopäätös koskettaakin konkreettisesti valtaosaa suomalaisesta ylioppilaslehtikentästä.