Ylioppilaskunnat vaativat halvempia junamatkoja

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta vaatii yhdessä Helsingin ja Oulun ylioppilaskuntien kanssa, että junalla kulkemisesta tehtäisiin edullisempaa.
Kannanotossa katsotaan, että lippujen hinnat ovat nykyisin liian kalliita, ja pitkät matkat voivat olla edullisempia jopa lentäen. Yksityisautoilukin on monessa tapauksessa junailua halvempaa.
”Jos opiskelijatkin joutuvat miettimään junan ja auton välillä, on melko selvää kumman lipustaan täyden hinnan maksavat muut matkustajat valitsevat. Lippujen hinnat on laskettava sellaiselle tasolle, että junalla matkustaminen on taloudellisesti järkevää. Tämä mahdollisesti myös lisäisi matkustajamääriä ja siten lipputuloja”, HYY:n hallituksen puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi toteaa.

Kannanotossa junamatkailun eduiksi lasketaan mukavuus ja ympäristöystävällisyys. Lisäksi etuna on se, että junassa voi tehdä töitä matkan aikana. Ylioppilaskuntien mukaan rataverkko tulisikin saada huomattavasti tehokkaampaan käyttöön.
”Junalla matkustaminen on monelta kannalta erittäin kannatettava liikkumismuoto, joten matkustajaliikennettä on lisättävä ja junamatkustamista kehitettävä. Pelkästään tavaraliikenteelle tarkoitetuille radoille tulisi mahdollisuuksien mukaan lisätä matkustajaliikennettä, jotta junalla matkustaminen ympäri Suomen nopeutuisi”, ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Maria Röykkä vaatii.
”VR on itse panostamassa kunnostustöihin vaikkei rataverkon kunnossapito kuulukaan sen tehtäväksi. Valtion tulisi huolehtia riittävästä budjettirahoituksesta, jotta vuoden aikana nähdyt ongelmat voidaan välttää tulevaisuudessa”, OYY:n hallituksen puheenjohtaja Ilari Nisula ihmettelee.

Itä-Suomen rataverkosta Uljaassa:
Ministeri tarjoaa rengasmallia junille