Yliopiston lakattava sijoittamasta fossiilienergiaan

Itä-Suomen yliopisto salailee sijoituksiaan, kerrottiin Karjalaisessa lauantaina (Karjalainen 28.5.2016). Yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläisen mukaan sijoitustoiminta ”kestää tullen mennen päivänvalon”. Tällä perusteella sitä ei hänen mielestään tarvitse tuoda päivänvaloon.

Opiskelijat ovat syksystä lähtien vaatineet Itä-Suomen yliopistoa vetämään sijoituksensa pois kivihiili-, öljy- ja maakaasuyhtiöistä. UEF go fossil free -nimellä kulkevan kampanjan seurauksena lähes 500 Itä-Suomen yliopiston opiskelijaa on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan sijoitusten avaamista ja fossiiliteollisuuteen sijoitettujen varojen poisvetämistä. Vastaavia kampanjoita on käynnissä ympäri maailmaa ja useita yliopistoja on jo liittynyt fossiilivapaaseen sijoittamiseen.

Sijoitusten siirtäminen pois fossiilienergiasta olisi yliopistolta sivistyslaitoksena vähintään symbolisesti merkittävä teko. Se on sosiaalisen tuen poistamista ilmastolle haitalliselta alalta sekä kannustamista uusiutuvaan energiaan siirtymiseen. Carbon Tracker Initiative -ajatuspajan raportin mukaan 80 prosenttia maailman fossiilisten polttoaineiden varoista on jätettävä polttamatta, mikäli maapallon keskilämpötilan nousu halutaan rajata eräänlaisena turvarajana pidettyyn kahteen asteeseen

Fossiiliteollisuus on vihdoin nähtävä tupakka- ja aseteollisuuden kaltaisena tuhoavana alana, johon sijoittaminen on täysin kestämätöntä. Yliopistojen tulee näyttää esimerkkiä vähemmän haitallisesta sijoitustoiminnasta. Yliopiston tukemien toimialojen salaaminen opiskelijoilta ja tutkijoilta, joiden työskentelyä sijoituksilla rahoitetaan, kertoo merkittävästä demokratiavajeesta yliopiston sisällä.

Tähti Oksanen
Kirjoittaja on Itä-Suomen yliopiston opiskelija