Yliopiston kohututkimus oli virheellinen

KUOPIO Itä-Suomen yliopisto pahoittelee D-vitamiinivalmisteiden pitoisuuksien mittauksissa tehtyjä virheitä sekä syntynyttä kohua. Yliopisto myöntää, että mittauksissa käytetty metodi oli virheellinen.

”Käytettävässä menetelmässä on ilmennyt puutteita, eikä sen luotettavuus tablettivalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksien analysointiin ole riittävä”, akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen kertoi perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Virhe on poikinut yliopistolle jo yhden vahingonkorvausvaatimuksen, jonka sisältöä Mönkkönen ei paljasta. Tutkimuksen tehnyt Tarja Nurmi pahoittelee niin ikään virhettä.

”Yliopisto ei ole kyseenalaistanut vitamiinivalmistajien ja maahantuojien omavalvonnan tuloksia, ja mittaustulosten perusteella tehty vertailu osoittaa, että yliopistolla kehitetyn menetelmän luotettavuus tablettivalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksien analysointiin ei ole riittävä”, Nurmi pahoittelee.

Yliopiston väki epäilee, että analyysimenetelmään ja mittaustuloksiin ovat vaikuttaneet muun muassa mitattujen ravintolisien muut ainesosat.

Nurmen mukaan mittaukset tehtiin, koska haluttiin saada yleiskäsitys myynnissä olevien D-vitamiinivalmisteiden vitamiinisisällöstä suhteessa tuoteselosteessa ilmoitettuihin tietoihin. Hän painottaa, ettei tutkimus ollut tarkoitushakuinen.

”Tätä tutkimusta ei ole meiltä kukaan tilannut ja tuotteet sattuivat tutkimukseen sattumanvaraisesti. D-vitamiinivalmisteet, jotka olivat mukana tässä selvityksessä, on hankittu touko-kesäkuun vaihteessa Kuopiosta päivittäistavarakaupasta, terveystuotekaupasta ja apteekeista sekä nettikaupasta. Kaikista tuotteista on ollut tutkittavana vain yksi pakkaus yhdestä valmiste-erästä”, Nurmi täsmentää.

Tiedot Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinivalmisteselvityksestä tulivat julki YLE:n Akuutti –ohjelmassa 24. lokakuuta. Alun perin toimitusryhmä oli tekemässä ohjelmaa D-vitamiinin terveysvaikutuksista. Nurmen mukaan selvityksen tuloksia ei aiottu julkaista, mutta asia tuli kuitenkin puheeksi haastattelun yhteydessä. Tuloksien julkaisusta sovittiin hyvässä journalistisessa hengessä yhdessä tutkijan kanssa. Nurmi ei koe julkaisseensa keskeneräisiä tietoja.

”Tutkija ei raportoi keskeneräisiä tuloksia”, Nurmi toteaa yksikantaan.

Nurmen mukaan selvityksen motiivit olivat omassa taustatyössä, ja ilman Akuutti-ohjelmaa tulokset olisivat jääneet vieraiksi myös tiedeyhteisölle.

”Tämmöisessä selvitysluontoisessa työssä ei ole yleensä riittävästi materiaalia tieteelliseksi artikkeliksi. Me halusimme ravintolisistä saada itsellemme taustatietoa tutkijoina. Tuloksista kertominen ei kuitenkaan ollut vahinko”, Nurmi painottaa.

Kohun alettua yliopistolla aloitettiin viipymättä tarkistusmittaukset ja näytteet lähetettiin myös ulkopuoliseen laboratorioon analysoitavaksi. Tulokset Eurofins Scientific Finland oy:n laboratoriosta tulivat eilen 15. marraskuuta. Tuotteet joiden D-vitamiinipitoisuudet jäivät vähintään 20 prosenttia vajaaksi tuoteselosteen lukemista, putosivat Eurofinsin analyysissä neljään, Itä-Suomen yliopiston julkistamasta kymmenestä valmistajasta. Yhteensä tutkittuja tablettivalmisteita oli 23.

Tiedotustilaisuudessa rehtori ja tutkijat olivat varovaisia sanoissaan. Eurofinsin tulokset jaettiin toimittajille taulukkona, mutta tulosten sisältöä ei suostuttu kommentoimaan millään tavoin. Edes raja-arvojen alle jääneitä valmistajia ei suostuttu nimeämään toimittajien läsnäollessa.

”Itä-Suomen yliopisto ei suorita tuotevalvontaa, joten siinä mielessä me emme kommentoi näitä Eurofinsin tuloksia kuin ilmoitettuina lukuina”, rehtori Mönkkönen toteaa.

Eurofinsin mukaan tuotemerkit, joiden D-vitamiinipitoisuus jäi alle 20:neen prosenttiin tuoteselosteessa ilmoitetusta ovat Hyvän olon D-vitamiini, 69 prosenttia, sekä Pirkka D3 –vitamiini, 75 prosenttia. Heikoimmin selvisivät Force Vitamin D 125 sekä Mega D3 125, joiden molempien vitamiinipitoisuus jäi 0,4 prosenttiin ilmoitetusta.