Yliopistolaiset kehottavat poliittiseen lakkoon

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on ajanut yliopistolaiset työtaistelun partaalle.

364 yliopistotyöntekijää eri yliopistoista esittää, että yliopistojen henkilökunta menisi poliittiseen lakkoon koulutusleikkausten kumoamiseksi.
”Hallituksen leikkaukset vaarantavat tutkimuksen ja koulutuksen tulevaisuuden Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Leikkausesitykset on tehty vastoin vaalilupauksia. Koska tilanne ei ole parantunut neuvotteluteitse, koemme olevamme pakotettuja esittämään työtaistelutoimia eli poliittista lakkoa hallituksen koulutusleikkausten kumoamiseksi”, yliopistolaiset toteavat julkilausumassaan.

”Esitämme ammattiliitoillemme (Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto, YLL sekä alakohtaiset liitot) ja kollegoillemme, että koulutuksen ja tutkimuksen turvaamiseksi yliopistojen henkilökunnan tulisi alkaa suunnitella lakkotoimenpiteitä (esim. pääsykoelakko, tenttilakko, täysipainoinen lakko). Kehotamme myös yliopistojemme hallintohenkilökuntia ja tukipalvelujen henkilöstöjä samaan”, julkilausumassa jatketaan.
Julkilausumassa korostetaan, että lakko ei toteutuessaan kohdistuisi työnantajiin, vaan maan hallitukseen.

Itä-Suomen yliopistosta allekirjoittaneita on 30. Allekirjoittaneiden joukossa on yli sata professoria ja yli sata lehtoria ja allekirjoittaneita on 12 eri yliopistosta. Itä-Suomen yliopiston professoreista julkilausuman ovat allekirjoittaneet Eeva Jokinen, Laura Assmuth, Leena Koski, Ilpo Helén, Kaisa Koskinen, Pertti Rannikko ja Helmi Järviluoma.

Julkilausuma ja kaikki allekirjoittajat: Yliopistojen työntekijät esittävät lakkoa

Pasi Huttunen