Yliopistojen lakkouhka vaarantaa opiskelijoiden toimeentulon

Opintotukilautakunta ei ole varautunut mahdollisen yliopistohenkilökunnan lakon aiheuttamaan opintojen keskeytymiseen. Uljaan saamien tietojen mukaan yliopistojen koko henkilökuntaa koskeva lakkovaroitus annetaan huomenna 3. maaliskuuta. Koko maassa lakko tarkoittaisi pahimmillaan 138 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijan opintojen keskeytymistä työtaistelun ajaksi. Lakko siis vaarantaa opintotuen maksamisen edellyttämän kuukausittaisen opintopistemäärän karttumisen. Töitä ei kaikille löydy, joten toimeentulotukihakemuksiin voisi ilmaantua massiivinen piikki.

Itä-Suomen yliopiston opintolautakunnan sihteerin Ulla Pitkäsen mukaan opintotukilautakunta ei ole käsitellyt asiaa vielä lainkaan. Pitkänen myöntää ongelman.

”Mikäli opiskelijalla on mahdollisuus tehdä työtä, niin nyt kannattaa mennä töihin mahdollisen lakon ajaksi”, Pitkänen ehdottaa.
Itä-Suomen yliopiston opintotukilautakunta kokoontuu seuraavan kerran vajaan neljän viikon päästä.

”Mikäli kokous ei peruunnu venyneen lakon takia, niin asia joudutaan ehdottomasti ottamaan kokouksessa esille”, Pitkänen kertoo.
Pitkänen epäilee, että aiheessa joudutaan soveltamaan harkinnan varaisen opintotuen myöntämisperusteita.

Edellisen kerran yliopistoväki oli lakossa vuonna 1986, jolloin lakko venyi viiden viikon mittaiseksi.
”Tuolloin opiskelijoilta vaadittiin kuukausittain vähemmän opintosuorituksia, joten opintojen viivästyminen ei aiheuttanut toimenpiteitä”, Pitkänen muistelee.

Mahdollinen lakko aiheuttaa potentiaalisesti päänvaivaa myös sosiaalitoimille yliopistokaupungeissa, jos opiskelijat marssivat joukolla toimeentulotukiluukulle.

”Kyllä se olisi hurja paikka meille, kun oikeus toimeentulotukeen olisi selvitettävä jokaisen osalta. Käytännössä joutuisimme palkkaamaan lisähenkilöstöä hakemuksia käsittelemään. Jonkinlaista viivettä käsittelyaikoihin tulisi väistämättä”, Joensuun kaupungin sosiaalipalvelujen johtaja Marjo Lavikainen toteaa.