Yliopistoilta lakkovaroitus, opiskelijoilla ei syytä huoleen

Yliopistoväki jätti tänään lakkovaroituksen, koska työehtosopimusneuvotteluissa ei olla edistytty. Lakko alkaisi maaliskuun 18. päivä ja kestäisi aluksi yhden päivän.

Yhden päivän kestävä lakko ei tuntuisi opiskelijan opintosuorituksissa, eikä kukkarossa. Jos lakko kestää ennakoitua pitempään, saattaa opiskelija joutua miettimään, kannattaako opintotukea nostaa lakon ajalta.

”Opiskelijalla ei ole syytä huoleen. Lakon takia ei opintotukea tarvitse perua”, lohduttaa etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen Kansaneläkelaitokselta.

”Opintotukilautakunnat eivät voi edellyttää, että opintosuorituksia kertyisi tarvittava määrä lakon aikana. Jos lakko venyy, niin on sovittava pelisäännöistä. Käytännössä kun opiskelija selvittää loppuvuodesta opintojen hidastumiseen johtaneita syitä, otetaan lakko huomioon. Jos lakko taas venyy kuukausien mittaiseksi, niin silloin joudutaan ehkä alentamaan opintotukeen vaadittavaa opintopistemäärää selvitysruuhkan välttämiseksi.”

Neuvottelut työehtosopimuksesta ovat päätyneet pattitilanteeseen, kun työnantajapuolen esittämistä heikennyksistä työehtoihin ei olla päästy sopuun.

Työnantajan esityksen mukaan palkallinen sairausloma lyhenisi ja opetustehtäviä voitaisiin määrätä aiempaa enemmän. Lisäksi tutkijoille voitaisiin määrätä opetusta ja muita tehtäviä ilman selviä rajoja.

Järjestäytynyttä yliopistoväkeä on Suomessa noin 27 000.