Yliopisto nappasi tuutoroinnin pois ISYY:ltä

Teksti: Anton Rinta-Jouppi
Kuvat: Pasi Huttunen
ISYY:n tuutorointisihteeri Jukka Ruokanen toteaa, että tässä vaiheessa on vielä arvoitus, kuinka tuutorointi toteutetaan jatkossa.

UEF on sanonut irti tuutorointisopimuksen ISYY:n kanssa. Jatkossa se aikoo hoitaa tuutoroinnin itse.
”Markkinointi ja tuutorien saaminen on ollut haaste. Siksi brändäystä tulee miettiä. UEF-lähettiläät ovat hyvä esimerkki siitä, millainen konsepti voisi toimia”, opintopalveluiden päällikkö Erja Widgrén-Sallinen kertoo.
UEF:in suunnitelmana on tuutoroinnin parantaminen.
”Haluamme, että opintojen alku sujuu hyvin ja laadukkaasti niin suomalaisilla perustutkinto-opiskelijoilla kuin ulkomaisilla maisteri – ja vaihto-opiskelijoilla. Ei niin, etteikö se olisi aiemminkin sujunut hyvin, mutta tässä kohtaa haasteet on tunnistettu. Tiivistä yhteistyötä ISYY:n kanssa tarvitaan jatkossakin”, Widgrén-Sallinen jatkaa.

ISYY:n pääsihteeri Anna-Kristiina Mikkonen puolestaan kertoo, että yhteistyökuviot ovat tällä hetkellä epäselvät.
”Yhteistyön muoto ja maali on kaikkinensa täysin auki. Tällä hetkellä tuutoroinnin uudelleenorganisointia valmistelee työryhmä, jossa on mukana myös meidän edustaja. Toivon, että jatkossa aito ja avoin keskusteluyhteys säilyy, sillä opiskelijan asiallahan molemmat osapuolet tässä ovat. ”
Työryhmä on kokoontunut kerran ja sen kehityssuunnitelmat ovat siksi vielä kesken.
”Aika pian varmaankin saadaan ryhmän esitys valmiiksi. Tiheään tahtiin joudutaan muutoksia tekemään, jos sellaisia tulee. Kevään haut ovat jo lähellä, joten mitään äkkinäisiä muutoksia tuskin nähdään”, Widgrén-Sallinen kertoo.
Näin uskoo myös tuutorointisihteeri Jukka Ruokanen, joka on ISYY:n edustaja työryhmässä. ”Tuleva kevät hoidetaan suurin piirtein samalla tavalla kuin aiempina vuosina, paitsi ylioppilaskunta ei ole mukana tuottamassa tuutorointia. Tuutorointileiri todennäköisesti järjestetään. Se on sitten eri juttu mitä vuonna 2018 tapahtuu.”
Säästöistä Widgrén-Sallisen mukaan ei voida kehitystyön kohdalla puhua, vaan kyseessä on resurssien parempi kohdistaminen.
”Tarkoitus on miettiä, miten resurssit kohdistuvat mahdollisimman hyvin, olivat ne sitten taloudellisia tai ohjauksellisia resursseja. Jatkossa voitaisiin hyödyntää verkkopohjaisia menetelmiä, joita UEF:illa käytetään jo nyt. Tuutorit voisivat lukea ohjeet verkosta ja näin heitä ei ole fyysisesti sidottu tiettyyn paikkaan. ”

Vuoteen 2016 asti Itä-Suomen yliopisto on ostanut tuutortoiminnan ISYY:ltä ostopalveluna. Toimintaa veti tuutorointisihteeri ja koulutus tapahtui esimerkiksi tuutorointileirien avulla. Vuodesta 2017 eteenpäin sopimusta ei kuitenkaan enää jatkettu ja vastuu siirtyy kokonaan yliopistolle. Ylioppilaskunnan tuutorointisihteeri on hoitanut myös tilapäismajoituksen järjestämisen opiskelijoille. Ei ole tiedossa, kuinka asia jatkossa hoidetaan.