Yliopisto irtisanoo 25 Kuopiossa

UEF – Terveystieteiden tiedekunnasta irtisanotaan 25 henkilöä Uljaan saamien tietojen mukaan. Tämän lisäksi yksi henkilö osa-aikaistetaan ja 4 henkilöä lomautetaan.
Irtisanomiset jakautuvat tiedekunnan sisällä niin, että A. I. Virtanen –instituutista irtisanotaan kolme henkilöä, Farmasian laitokselta kolme henkilöä, Hoitotieteen laitokselta yksi henkilö, Lääketieteen laitokselta 14 henkilöä, Koe-eläinkeskuksesta kaksi henkilöä ja hallintopalvelukeskuksesta kaksi henkilöä.
Lomautettavat työntekijät ovat Farmasian laitokselta, Lääketieteen laitokselta ja koe-eläinkeskukselta ja osa-aikaistettava työntekijä on terveystieteiden yhteisissä palveluissa.

Yliopiston rehtori Perttu Vartiainen toteaa, että irtisanomiset eivät kohdistu merkittävästi opetus- ja tutkimushenkilöstään, mutta myöntää, että heitäkin irtisanottavien joukossa on. Lääketieteen laitoksen 14 irtisanottavaa näyttävät hurjalta määrältä kun muista irtisanotaan muutamia, mutta Vartiaisen mukaan tämä johtuu vain siitä, että lääketieteen laitos on niin suuri.

Vartiainen ei vielä vahvista lukuja, sillä yliopisto ei asiasta ole vielä virallisesti tiedottanut. Hän kuitenkin myöntää, että kokoluokka pitää paikkansa. Rehtori toteaa, että asiasta tullaan tiedottamaan yliopiston intrassa.
Näiden viimeisimpien yt-neuvottelujen aikaan retoriikka on ollut harvinaisen kovaa. Työntekijäpuoli on syyttänyt koko yt-menettelyä laittomaksi.
”Kovaan retoriikkaan ollaan totuttu. Tämä on valitettavaa jokaisen kannalta, mutta yliopiston sisällä aiheuttaisi suuria jännitteitä, jos näin ei toimittaisi. Tämän kaltainen yhden tiedekunnan alijäämä saataisi vetää koko yliopiston alijäämäiseksi ja sitten pidettäisiin yt-neuvotteluja kaikissa tiedekunnissa. Ensi vuodellekin on jo nyt tulossa leikkauksia, ei tässä ole mitään vaihtoehtoja”, Vartiainen sanoo.