Yle-vero sataa opiskelijan laariin

Pelkällä opintotuella elävän ei enää tarvitse jemmata telkkariaan vaatekomeroon joka kerta ovikellon soidessa. Tv-lupamaksu oli helppo välttää, mutta Yle-veron kohdalla vapaamatkustaminen ei enää onnistu. Yleisradion uusi rahoitusmuoto Yle-vero vapauttaa silti tarpeeksi köyhän maksutaakasta.
”Jos tänä vuonna on maksanut televisiolupamaksua noin 260 euroa, saattaa ensi vuonna selvitä nollamaksulla. Näin käy, jos vuosittaiset tulot jäävät alle 7 352 euron”, ylitarkastaja Marja-Leena Karhula Verohallinnosta kertoo.

Erona vanhoihin tv-lupamaksuihin Yle-veroa maksavat kaikki. Veron määrä on 0,68 prosenttia yhteenlasketuista pääoma- ja palkkatuloista. Jos veron määrä jää alle 50 euron, sitä ei peritä. Enimmillään Yle-vero on 140 euroa vuodessa. Maksimisumma täyttyy kun tulot ovat 20 588 euroa tai enemmän vuodessa. Tv-lupamaksu oli noin 260 euroa vuodessa.

”Yle-vero on siis jokaisen henkilökohtaisesti maksettava vero. Enää ei ole merkitystä sillä, asutko esimerkiksi kimppakämpässä, jossa kaikki katsovat samaa televisiota. Yle-vero maksetaan silloinkin, jos et omista televisiota lainkaan. Jokainen maksaa Yle-veron ja osallistuu sillä tavalla Yleisradion toiminnan rahoittamiseen”, Karhula toteaa.