Yle: Jokelan talo ehdolle kansainväliseen suojeluohjelmaan

JOENSUU – Ravintola Wanhan Jokelan kiinteistön selviytymiskamppailu sai taas uuden käänteen, kun kysymys sen suojelusta pyritään nyt saamaan Euroopan tasolle.
”Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Tapani Mustonen ilmoitti, että he ovat valinneet Wanha Jokelan Suomen ehdokkaaksi Euroopan laajuiseen suojelukohdekisaan. Kymmenen ehdokasta oli ja he katsoivat, että Jokela on tärkein”, Riitta Nyberg iloitsee Pro Wanha Jokela Facebook-ryhmässä.

Kiinteistö on ehdolla Euroopan seitsemän uhanalaisimman rakennusperintökohteen sarjassa ja ohjelmaan päässeillä on mahdollisuus Euroopan investointipankin reastaurointiavustukseen.
”Jokelan kiinteistö on kulttuurikerrostumana oleellinen ja se on rakennustaiteellisestikin merkittävä kohde. Joensuussa kuten muuallakin on kohdeltu kaltoin vanhaa rakennusperintöä. Jos rakennukset olisivat kunnossa, ne rikastuttaisivat Joensuun keskustaa”, Mustonen kuvailee Ylelle.

Jo aiemmin Pohjois-Karjalan ELY-keskus on antanut kiinteistöstä vaarantamiskieltopäätöksen Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiölle.