Yhdeksästä rehtoritarjokkaasta kuusi valittiin haastatteluun

Itä-Suomen yliopistoon tulevalla rehtorikaksikolla on edessään hikinen sarka kovissa tulospaineissa.

Vuoden vaihteessa aloittavan Itä-Suomen yliopiston rehtorin paikkaa tavoittelee yhteensä yhdeksän hakijaa. Rehtorivalinnoista päättää Itä-Suomen yliopiston hallitus. Itä-Suomen yliopiston hallituksen puheenjohtaja Petteri Taalas asettaa riman korkealle rehtoriksi valittavalle kaksikolle.
”Rehtoreilta odotetaan selviä ja mitattavia tuloksia. Visiossa on määritelty, että Itä-Suomen yliopisto lukeutuu maailman kahdensadan parhaan yliopiston joukkoon.”
Taalas määrittelee optimaaliseksi rehtoriksi henkilön, joka tuntee hyvin yliopistomaailman ja on kyvykäs johtaja.
”Rehtorin rooli kehittyy toimitusjohtajan suuntaan”, hän analysoi.
”Kahden rehtorin malli on ainutlaatuinen, mutta johtosäännössä asetelma on selvä. Julkisoikeudellinen rehtori on toimitusjohtaja ja toinen rehtori tutkimusjohtaja. Vastuu kokonaisuudesta on ensimmäisellä. Rehtorien on tietysti kyettävä toimimaan tehokkaasti yhdessä.”

Taalas mainitsee yllättyneensä iloisesti siitä, että rehtorihakijoita on niin paljon.
”Aiemmin liikkui huhuja joistakin hyvin vahvoista hakijoista. Pelkona oli, että se karsisi hakijoiden määrää”, hän kertoo.
Tarjokkaista kolme, Jussi Kukkonen, Jalo Aminoff ja nykyinen Joensuun yliopiston rehtori Perttu Vartiainen hakevat kumpaakin rehtorin paikkaa. Muut hakijat julkisoikeudellisen rehtorin tehtävään ovat Sakari Karjalainen, Erkki Sutinen ja Kalervo Väänänen. Opetus- ja tutkimusasioista vastaavaa rehtorin paikkaa ovat yllä mainitun kolmikon lisäksi hakeneet Markku Filppula, Jukka Korpela ja Jukka Mönkkönen. Joensuun yliopiston rehtorina useita kausia toimineelle Vartiaiselle rehtorihaku on jännittävä paikka. Edellisessä Joensuun yliopiston rehtorihaussa hän oli ainut hakija.
”Ensisijaisesti olen kiinnostunut johtavan rehtorin paikasta. Toki tiedän tehtävän haasteelliseksi, koska olen itse ollut asettamassa niitä haasteita. Koska olen itse ollut rakentamassa ja kannattamassa kahden rehtorin mallia, pidin loogisena, että haen molempiin tehtäviin”, hän toteaa.
Vartiainen lisää, että oli lopputulos mikä hyvänsä, niin Joensuun yliopiston rehtorin tehtävästä luopuminen tuntuu haikealta.

Rehtorin tehtävistä toinen on hallinnosta vastaavan julkisoikeudellisen yliopiston rehtorin ja toinen opetus- ja tutkimusasioista vastaavan rehtorin paikka. Rehtoreista toinen toimii Joensuun kampuksella ja toinen Kuopion kampuksella. Rehtorit valitaan viisivuotiskaudeksi ja tehtävä alkaa uuden yliopiston aloittaessa toimintansa ensi vuoden alussa. Rehtoritarjokkaista kuusi kutsuttiin 25.9. pidettävään haastatteluun.
Haastattelukutsua ei tipahtanut Jalo Aminoffille, Erkki Sutiselle eikä Jukka Korpelalle. Hallitus valitsee rehtorit lokakuun aikana.