Woude:Keskellä aikaa & Kauniit päivät

Kotimaisen uuden aallon kentässä suorastaan yltiöromanttisen, Ari ”Woude” Voutilaisen luotsaaman Woude-yhtyeen 1980-luvun alussa levyttämät kaksi pitkäsoittoa on viimein julkaistu cd-formaatissa singlebonuksin. Glamrockyhtye Sladen legendaarisesta Slayed-albumista kansi-ideansa napannut debyyttialbumi Keskellä aikaa oli melkoinen hittikavalkaadi.

Ajan hammas on kuitenkin hieman päässyt nakertamaan kyseistä levyä ja kiistattomia ässäbiisejä edustavat enää melankolinen tunnelmakuvaus Pitäis kai unohtaa, Risto Schirayn kiistattomat kitaristin kyvyt mainiosti esittelevä Mä haluun saada niin paljon sekä uskomattoman kaunis nimikkobiisi Keskellä aikaa. Sen tasolle yltää tosin myös debyyttisingle Kaupungin yöt. Woude julkaisi ykkösluokan materiaalia myös pitkäsoittojensa ulkopuolella ja sellaista edustavat erityisesti pikkulevyt On kesä vasta alussa, Kuin lentohiekkaan sekä Uskot säkin taikaan – suomennos Lovin’ Spoonfulin ensimmäisestä hitistä Do You Believe In Magic.

Toisin kuin virkaveljensä, Woude ammensi vaikutteita myös 60-lukuisesta popista ja coverkohteikseen se otti myös Velvet Undergroundin ja Country Joe Mc Donaldin kaltaisia nimiä.

Kakkospitkäsoitto Kauniit päivät sitä vastoin yllättää myönteisesti. Biisimateriaalissa on yhä kipinää ja ideoita koko pitkäsoiton ajaksi ja todellisina huippuina levyltä erottuvat erityisesti Tuhat yötä, Helminauha, Läpi varjojen huoneen sekä En pääse pakoon. Kauniiden päivien cd-bonuksina on myös kaksi ennenjulkaisematonta raitaa.

Wouden levytysmateriaalin saattaminen cd-formaattiin on kiistaton kulttuuriteko. Erään 80-luvun alun laadukkkaimman kotimaisen uuden aallon yhtyeen biisiaarteisto on viimein kaikkien aiheesta kiinnostuneiden tsekattavissa ja mainiota niin.