Wanhan Jokelan puolustajille selkäsauna valtuustossa

JOENSUU– Joensuun kaupunginvaltuusto ei halua suojella Wanhan Jokelan rakennusta. Valtuuston selvin lukemin 36-21 tekemä päätös jättää Jokela ilman suojelumerkintää huonontaa Jokelan säilymisen ennustetta merkittävästi. Valtuutetuista 17 jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että päätöksestä aiotaan valittaa ja lisäksi tarkoituksena on etsiä muita keinoja saada talo suojeltua. Pro Wanha Jokela -väki ei aio vielä heittää kirvestä kaivoon. Tunnelma välittyy hyvin Juhana Venäläisen tviittauksesta valtuustopäätöksen jälkeen:


Esimerkiksi Pohjois-Karjalan rakennusperinneyhdistys Räppänä ry on laatimassa rakennussuojeluesitystä. Facebookiin on lisäksi ehditty perustaa jo ryhmä nimeltä Perustetaan uusi Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö.

Valtuustossa suojelemisen puolesta äänestivät Vasemmiston, Vihreiden sekä perussuomalaisten ryhmät kokonaisuudessaan. Kristillisdemokraatti Marjatta Räty, Kokoomuksen Arto Pippuri. Keskustan ryhmä oli ainut, joka yhtenäisenä äänesti suojelumerkintää vastaan. Puolueryhmä kuitenkin kiistää, että kyse olisi ollut ryhmäpäätöksestä. Sosiaalidemokraateista valtaosa äänesti suojelua vastaan siitäkin huolimatta, että puolueen Joensuun kuntavaaliohjelmassa vaadittin talon säilyttämistä.
”Maan yritysystävällisimmäksi pyrkivällä kaupungilla ei yksinkertaisesti ole varaa menettää kulttuurisesti tunnetuinta paikkaansa, Wanha Jokelan kiinteistöä”, demarit julistivat vielä pari kuukautta sitten.
”Tämän kuntavaaliohjelman perusteella tein itsekin lopullisen puoluevalinnan. Nostan asiaa pöydälle, kunhan näen osallisia. Selkärangatonta toimintaa. Oma kausi vasta aluillaan ja sietokykyä koetellaan jo ennen aloitusta. Hyvähän se on kirjata tavoitteita uudelle ryhmälle ja kusta sitten vanhalla porukalla kimpassa saappaisiin”, toteaa kuntavaaleissa valtuustoon päässyt Leo Leino (sd.) Pro Wanha Jokela -ryhmän Facebook-sivulla.

Kun äänestyspäätös parin tunnin keskustelun jälkeen selvisi, jouduttiin kokous keskeyttämään hetkeksi kun arviolta kolmesataapäinen yleisö purki pettymystään päätöksen johdosta huutelemalla ja poistumalla salista. Jatkotoimenpiteistä kokoonnutaan keskustelemaan Jokelaan jo tänään kello 18.