Wagner: Luoda jotain mihin on tyytyväinen

Teksti: Santtu Paananen
Kuvat: Aki Roukala
Mirel Wagner Pannuhuoneella 13. helmikuuta.

Espoolainen laulaja-lauluntekijä Mirel Wagner palasi äskettäin Australian pienimuotoiselta kolmeviikkoiselta kiertueeltaan. 2011 ensimmäisen levynsä julkaissut Wagner on ponnistanut Pohjolasta suuremman yleisön tietoisuuteen ja kriitikoiden suosioon nopeasti. Mirel Wagnerin toinen albumi When The Cellar Children See The Light Of Day julkaistiinkin kotimaisen Kioskin lisäksi myös seattlelaisen Sub Popin kautta. Sub Pop on tunnettu yhteistyöstä muun muassa Nirvanan, Soundgardenin ja Fleet Foxesin kaltaisten nimien kanssa.

Meriittejä toistaiseksi lyhyelle uralle riittää, ehkäpä merkittävimpänä laulajattaren kakkosalbumille myönnetty vuoden 2014 parhaan pohjoismaisen albumin Nordic Music Prize -palkinto.

Mirel Wagnerin tuotanto on tummanpuhuvaa ja vähäeleistä, mutta samalla rehellistä ja intohimoista. Genrepaletilla hän sijoittuu synkkine balladeineen jonnekin folkin ja bluesin välimaastoon. Levyillään hän puhuu suomalaista melankoliaa amerikkalaisilla aakkosilla. Kansainvälisen levy-yhtiön listoille pääsy ei ole vaikuttanut artistin vapauteen, mitä hän pitää hyvinkin arvokkaana.

”Musiikissa minulla on ollut aina ”vapaat kädet”, enkä oikeastaan tiedä mistään muusta. Tämä on mahtava juttu, ja aika harvinaista. On tärkeää luoda jotain sellaista, mihin ennen kaikkea on itse tyytyväinen. Tietää, että on antanut itsestään jotain”, Wagner luonnehtii.

Olutravintola Pannuhuoneella lauantaina 13. helmikuuta esiintyvä Wagner viihtyi Australian kiertueellaan hyvin. Reissulle mahtui sekä pienempää museokonserttia että festivaaliesiintymisiä.

”Yllätyin positiivisesti lämpimästä vastaanotosta. En osaa tarkkaan sanoa yleisömääriä, mutta keikat olivat hyvänkokoisia ja onnistuivat hienosti.”

Suomen keikkailusta on pidetty pieni tauko, ja Wagner odottaa innolla kotimaan kiertelyä pitkästä aikaa. Paluuta Pannuhuoneen lavalle vartoillaan hyvillä fiiliksillä. Perinteiseen tapaan kokoonpanoon kuuluu vain nainen ja kitara.

”Viime kerralla oli hirmu mukavaa soittaa. Toivottavasti ihmiset tykkää ja löytää tiensä keikalle!”

Pannuhuoneen viikonloppu:
13.2. kello 22.00 Mirel Wagner. Liput 12 euroa.
12.2. kello 22.00 Muuan mies. Liput 6 euroa.