Vuonna 1988 | Smack: Radical

Mainettaan parempi viimeinen pitkäsoitto

Vuonna 1988 ilmestynyt maamme tiukimman katurockryhmän Smackin viimeinen pitkäsoitto Radical ei jostakin syystä nauti kaikkien edeltäjiensä veroista arvostusta. Vaikkei kyseessä kenties olekaan On Youn tai Salvationin kaltaisten klassikkoalbumien veroinen kokonaisuus, sisältää myös Radical todellisia kultahippuja. Riffittelyltään iskevä ja rytmiikaltaan rikas avaus Set Me Free, tuttua katurocktyyliä onnistuneesti edustavat tiukat rypistykset, iskevä I Want Somebody ja upeaa kitarismia esittelevä Mad About You sekä ykköspuolen kirkkain timantti Little Sister ovat kaikki varsin laadukkaita biisejä.

Kummankin puoliskon päätösraidat You’re All I Have sekä Russian Fields tarjoavat Smackin tuotannossa suorastaan radikaalia slovariosastoa. Kakkospuolen avaava erinomainen, tanakasti svengaava Mad Animal Shuffle päätyi täysin ansaitusti pitkäsoiton singlevalinnaksi. Sen b-puolella julkaistiin albumilta löytymätön Wizard of Your Mind. Street Hog Blues ja Strange Kind of Fever eivät nouse aivan terävimpään kärkeen, mutta Wonderful Ride on jälleen varsin pätevä streetrockpala. Toisin kuin muiden Smack-levyjen, Radicalin tuottajana esittäytyi Pave Maijanen, joka jatkoi juurevan rockin ja osaltaan myös samojen muusikoiden parissa tuottaessaan Ballsin Balls Change When Balls Want to Change-pitkäsoiton viittä vuotta myöhemmin.

Smack on Suomen kaikkien aikojen paras katurockyhtye ja Radical parista hienoisesta hudista huolimatta tasokas levy- kuten toki kaikki yhtyeen pitkäsoitot. RIP Claude.

25-vuotiaat vol 2-sarjassa Pertti Pulkkanen esittelee vuonna 1988 ilmestyneitä kotimaisia klassikkoalbumeita.