Viscult 2009 näkyy Tapiossa ja verkossa

Viscult 2009 keskittyy perheeseen. Vuodesta 2001 järjestetty etnografisen, antropologisen ja dokumenttielokuvan festivaali pohtii tänä vuonna muutoksessa olevaa perheen käsitettä. Kansainvälinen adoptio, seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja esimerkiksi internetin sosiaaliset yhteisöt ovat polkaisseet käyntiin jatkuvan perheen uudelleen määrittelyn. Todella rajat ylittävän festivaalista tekee se, että sitä voi seurata suorana streamina myös verkosta. Kaikki elokuvat keskusteluineen lähetetään aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan suorana internetin kautta kaikkialle maailmaan – tai ainakin niihin osiin maailmaa, jossa internet ei vielä ole sensuurin kourissa.

Elokuvien näkemisen lisäksi festivaalilla voi tavata niiden tekijöitä, sillä useimpien elokuvien tekijät ovat itse paikalla kertomassa tuotoksistaan. Festivaali pohtii ja kyseenalaistaa antropologisen elokuvan konventioita ja siihen oman mausteensa tuo Peter I Crawford luennollaan ”Visual anthropology in a digitized age”.

Elokuvatarjonnassa perhettä pohditaan muun muassa moniavioisuuden, laittoman maahanmuuton, nettiyhteisöjen, cp-vammaisten lasten sekä globaalisaation ja turismin kautta. Viscultin pääjärjestäjänä toimii Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry. Yhteistyökumppanina toimii myös Joensuun yliopisto.

Viscult 2009 järjestetään elokuvateatterikeskus Tapiossa 8.–11.10.2009. Suora nettilähetys alkaa 8.10. kello 11.

Viscult 2009 verkossa