Ville Karttunen: Salamaponin selässä. Ukkosmaineen tarinoita

Täydellisen tosissaan olevan bändin historiikki.

Ukkosmaineen 10-vuotisen taipaleen kunniaksi bändin kosketinsoittaja Wilhelm Meister eli Ville Karttunen on koonnut yhtyeen historian yksien kansien väliin. Ainejärjestön bileitä varten perustettu yhtye on löytänyt yleisönsä ilman isoja, kaupallisia levy-yhtiöitä. Kirja etenee bändin perustamisvuodesta aina vuoteen 2013 asti, selventäen miten jokainen vuosi on yhtyeeseen vaikuttanut. Teoksen visuaalinen ilme on tarkkaan mietitty keikka- ja levynkansikuvineen. Kirjan ulkoasua piristää Elli Maanpään söpö, lastenkirjamainen kuvitus, joka sopii erinomaisesti yhtyeen imagoon naiivien sanoitusten mestarina. Lopussa on yllätys bändin todellisille faneille, kun loppuun on kerätty tunnetuimpien biisien sanat sointuineen.

Vapun aikoihin julkaistussa teoksesta selviää millaisia asenteita bändi on joutunut vuosien mittaan kohtaamaan. Toisaalta hypetystä mutta toisaalta suoranaista ihmettelyä. Kirjan myötä bändi vastaa, suorastaan huutaa, kyselijöille: ”Kyllä, me olemme tosissamme.”
Tämä on mielenkiintoinen näkökulma marginaalibändin elämään. Pinnalla pysyminen vaatii rankkaa työtä ja omistautumista asialleen. Kun mukana ei ole isoja levy-yhtiöitä mediahuomio ovat harvinaisuus.
On mukava lukea bändin historiikkia sen oman jäsenen kirjoittamana. Karttunen kertoo omin sanoin omista kokemuksistaan ja muistoistaan, joita kymmeneen vuoteen mahtuu reippaasti. Tästä syntyy kuva siitä, että kirja on aito kuvaus yhtyeestä.

Teos on hauska ja se luo positiivista kuvaa yhtyeestä sekä sen yleisöstä. Karttunen avaa rohkeasti lukijalle näkymän myös ei-niin-ihanaan arkeen ja yhteentörmäyksiin bändin jäsenten välillä ja ulkopuolisten tahojen kanssa. Ei marginaalibändin elämä pelkkää ruusuilla tanssimista ole, vaikka miten salamaaponilla ratsastaisi.