Viikingit kansallisvaltiota rakentamassa

Teksti: Reeta Kankaanpää
Kuvat: Jarmo Jääskeläinen

Miko Kivisen ja Mikko Paanasen yhteisohjaus ja kahdestaan näyttelemä teos Viikingit Kuopion kaupunginteatterissa käsittelee farssin keinoin ajankohtaisia ja kipeitäkin suomalaisia trendi-ilmiöitä. Yhdessä he esittävät näytelmän kaikki roolit vaihtaen vuoroa sen mukaan, miten poistuvat lavalta edellisestä roolistaan. Aluksi oli jännittävää seurata, kantaako idea vai hajoaako esitetty todellisuus yleisölle kiusalliseksi lapsenomaiseksi leikiksi. Taitavasti kumpikin näyttelijä kuitenkin ottaa jokaisen roolinsa haltuun ja parituntinen teos onnistuu loppua kohden lataamaan poikkeuksellisen vaikuttavan tunnelman lavan ja yleisön välille.

Aleksi Tsubbi on kuntosaliyrittäjä ja populistinen paikallispoliitikko pyrkimässä eduskuntaan ja hänen vaimonsa Krista kilpailee fitness-kisoissa. Krista epäilee Aleksin pettävän häntä ja turvautuu entiseen poikaystäväänsä Kariin, joka elää ystävänsä Jarin kanssa ongelmalähiössä. Kari ja Jari haluavat perustaa Viikinkivaltion ja tuhota Tsubin, johon he projisoivat nykyajan rappion syyt. Näytelmän sarkasmi pysyy hyvän maun rajoissa jopa muutamassa erityisen rajussa kohdassa, sillä Kivisen ja Paanasen itseironia pehmentää kärkevien sivallusten aiheuttamia kipuja.

Viikingit on tehty rohkealla ja rehdillä otteella. Näyttelijöiden karisma pääsee intiimissä esityssalissa oikeuksiinsa ja hurmaa yleisönsä. Trendi-ilmiöiden kritisointi voi olla joskus petollisen helpon oloista ja sortua omaan kuviteltuun nokkeluuteensa mutta Kivisen ja Paanasen panokset viiltävät ilmaa ja osuvat jokainen kohteeseensa. Täyden kympin suorituksen takana on ehkä luottamus itseen ja omaan tekemiseen. Teoksessa ei näy pelkoa epäonnistumisesta tai liikaa yrittämistä. Näyttelijät eivät näytä pyytelevän anteeksi taidettaan vaan he seisovat sanojensa takana yhtä tunnollisesti kuin kansallissankareina itseään pitävät Kari ja Jari.

Viikingit-näytelmää esitettiin Kuopion kaupunginteatterissa 16.3.–22.4.2017