Vielä ehdit perehtyä karjalaiseen funkkikseen

Teksti ja kuvat: Pasi Huttunen
Tämäkään talo ei etenkään talven harmaudessa näytä paljon miltään, mutta Funkis Karjalassa -näyttelyn myötä se saa kiinnostavuutta.

Muotoilija Samu Aarnion tutkimuksista koostettu näyttely Funkis Karjalassa on esillä Pohjois-Karjalan museossa elokuun loppuuun saakka. Esillä on vanhoja ja uusia valokuvia sekä esimerkiksi alkuperäisiä rakennuspiirustuksia. Karjalan alueen mielenkiintoisimmat funkistalot on 3D-mallinnettu animaatioiksi.
Joensuussakin on useita funkkistaloja, jotka heräävät kutkuttelemaan mielikuvitusta aivan uudella tavalla Aarnion työn ansiosta. Yksi esimerkki näistä on esimerkiksi Wanhan Jokelan vuonna 1939 rakennettu talo, jonka kulttuurihistoriallinen arvo on kyllä huomattu, mutta sen rakennushistorialliseen arvoon on kiinnitetty huomiota paljon vähemmän.

Toinen esimerkki siitä, kuinka rakennuksen kiinnostavuus helposti katoaa arjen hälinään on vuonna 1939 rakennettu Osuusliike oman avun keskusvarasto Suvantosillan kupeessa, jossa tätä nykyä toimii esimerkiksi Väen talo.
”Keskusvaraston ulkoasu henkii usein moderniin arkkitehtuuriin liitettyä valtamerilaivaestetiikkaa”, Aarnio kuvailee.

Näyttely esittelee yli 50 funkkisrakennusta Joensuun lisäksi muun muassa Kiteeltä, Lieksasta, Nurmeksesta ja Sortavalasta.

Funkis Karjalassa -näyttely Pohjois-Karjalan museossa 28. elokuuta saakka.