Vasemmistonuoret kannustaa piilottamaan siirtolaisia

Vasemmistonuoret kannustavat tiedotteessaan kansalaisia piilottamaan siirtolaisia koteihinsa. Vasemmistonuorten kannanotosta syntyy väistämättä mielenyhtymä Joensuun yliopiston aikuiskasvatuksen professorina vuosina 2004-2006 toimineeseen Juha Suorantaan, joka julkaisi äskettäin Piilottajan päiväkirjan, jossa hän kertoo omakohtaisia kokemuksia maahanmuuttajan piilottelusta.

Suoranta ymmärtää, että mielenyhtymä voi syntyä helposti, mutta vakuuttaa, ettei hänellä ole tekemistä kannanoton kanssa.

”Toki tervehdin solidaarista kannanottoa ilolla, mutta osaan arvioida tässä tapauksessa vain oman toimintani etiikkaa. Olen vastuussa omista piilottamisistani, mutta toisten piilottamisista minun on vaikea tehdä arvioita”, toteaa Suoranta.

Suoranta kertoo lähteneensä kirjassaan liikkeelle auttamisen tematiikasta.

”Jos olisin itse kusessa, niin toki toivoisin, että minua autetaan.”

Suoranta ymmärtää Vasemmistonuorten julkilausuman provokatiivisuuden, mutta kokee, että toisenlaisessa yhteiskunnassa lausunnolle ei olisi edes tarvetta.

” Suomessa moraalin määrittelee perinteisesti valtio. Siksi auttamisen kulttuuri ja kieli ovat hyvin kehittymättömiä, jonka myötä valtion ja ihmisen välille jää tyhjä tila. Yksilö kokee avuttomuutta, jos ja kun häneltä puuttuu kansalaissyntyinen sivistys ja moraali”, pohtii Suoranta.

Vasemmistonuorten tavoitteena on lanseerata kommentillaan ja ensi viikolla järjestettävällä Rasismin vastaisella viikolla vasemmistolainen vaihtoehto siirtolaisuuskeskusteluun.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso ei näe suoraa yhteyttä Suorannan kirjalla ja kannanotolla.

”Suoranta on yksi ihminen, joka on piilottanut maahanmuuttajan, mutta ilmiö on huomattavasti laajempi”, sanoo Koivulaakso.

Koivulaakson mukaan kannaton motiivina on taata kaikille yhtäläiset oikeudet työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa.

”Lähdemme siitä, että ihmisten liikkuminen ja halu paeta epätoivoa eivät ole meidän tahdostamme kiinni”, toteaa Koivulaakso.

Hänen mukaansa oikeudeton työvoima ja liian tiukat lupakäytännöt tuottavat paperittomia siirtolaisia, kuten monin paikoin Euroopassa on käynyt.

”Ainoita voittajia ovat riistotyötä teettävät työnantajat. Siksi on tärkeää, että kaikilla Suomessa oleskelevilla on oikeus tehdä työtä, viettää perhe-elämää ja oppia kieltä”, Koivulaakso jatkaa