Varmasti rakennettu fuusio

Fink sainattiin alkujaan Ninja Tunelle tekemään konemusiikkia, mutta hän hyppäsi laulaja-lauluntekijäksi äänensä ja kitaransa kanssa. Tämän genren osaamistaan hän on sittemmin kehittänyt suhteellisen tasaisesti parempaan suuntaan. Tuore albumi Perfect Darkness vahvistaa vaikutelmaa osaamisen ja tyylitajun vahvistumisesta.
Outona syrjähyppynä tuotannossa on saksalaiselle Grand Hotel Van Cleefille tehty Haiku Ambulanz vuodelta 2010, sillä se ei pääse lainkaan samalle tasolle, kuin Ninja Tunelle tehty kama.
Perfect Darknessin rauhallisesta kitara ja ääni -maalailusta huolimatta chillailevan konemusan tuntu on säilynyt, vaikka samalla kalastellaan myös hiukan amerikan takamaiden bluestunnelmissa. Ei silti niin, etteikö tässä pysyttäisi tiukasti eurooppalaisen suurkaupungin öisillä kaduilla ja klubeilla. Levyn lopussa aurinko nousee Berliinissä.

Perfect Darkness on kypsä ja taidolla tehty levy. Ninja tunen väki ja järkyttyneet fanit ovat varmaankin viimeistään nyt hyväksyneet Finkin genreloikkauksen. Etenkin levyn nimibiisi jää kaikumaan mieleen ja tekee vaikutuksen konemaailman ja juurevamman laulaja-lauluntekijämeiningin fuusiolla. Eikä kitara tullut Finkille mukaan mistään puskista. Bristolissa syntynyt sittemmin taiteilijanimen Fink omaksunut Finian Greenhall oli villiintynyt kitarasta jo kauan ennen kuin Ninja Tune löysi hänen myöhemmän trip-hop tuotantonsa.
Artisti on ennen kaikkea onnistunut vakuuttamaan monipuolisella osaamisellaan genrehyppelynsä myötä, sillä hänen Ninja Tunelle tekemänsä trip-hop levy Fresh Produce vuodelta 2000 vakuuttaa myös, joskin eri syistä kuin myöhempi tuotanto.

Kokonaisuutena näyttää siltä, että etenkin Ninja Tunella Fink on pelannut varman päälle. Levyt ovat vahvoja, mutta turvallisia kokonaisuuksia, jotka sopivat taustalle urbaaniin ympäristöön lähes missä vain. Perfect Darkness väläyttelee joitakin sanoituksellisia ja musiikillisia yllätyksiä, mutta aika ajoin myös puutumisen uhka leijuu ilmassa. Siksi jokin Haiku Ambulanzin tapainen tuo puutteineenkin lisää mielenkiintoa Finkin artistikuvaan.
Todistetusti Perfect Darkness toimii pienten lasten nukutukseen erittäin hyvin. On vaikea sanoa, onko se meriitti vai haukku artistille.

Finkin Perfect Darkness ilmestyy Suomessa 15. kesäkuuta