Vapaapäivä hautausmaalla kera ystävien

Teksti: Tuomas Virtanen
Kuva: Jarkko Pietarinen

Spiritus Mortis: The Year Is One. Svart Records 2016.
Spiritus Mortis: The Year Is One. Svart Records 2016.
Suomalaisen doom metallin pitkäikäisin bändi Spiritus Mortis pyrkii aloittamaan uutukaisellaan uuden aikakauden. Orkesteri ryömii vuosien hiljaisuuden jälkeen ulos yksinäisyyden linnakkeestaan lannistamaan ja masentamaan kuuntelijoitaan entistä vahvemmalla pieteetillä. The Year Is One on albumi ja alkupiste aikakaudelle, jossa tuomiopäivän odotus on entistä kiinteämmin läsnä. Ruumisvankkurit on vyörytetty ulos vajasta levittämään hautajaiskukkien ja lahoamisen tuoksua eikä tällä matkalla kalmistoon ole mikään kiire, sillä kuolema jaksaa odottaa.
Spiritus Mortiksen uutukainen on hyvin hitaasti aukeava levy, mutta sen vaikuttavuus kasvaa vähitellen jokaisen kuuntelukerran myötä. Albumi on soitannolliselta puoleltaan hyvin minimalistinen, jopa doom metal -levyksi. Soittajat pyrkivät tiivistämään ilmaisuunsa pelkästään olennaiseen, mikä luo albumille todella tarkkaan harkitun ja vaivalla suunnitellun kuuloisen tunnelman. Mikään ei ole turhaa ja kaikella on oma tarkoituksensa ja paikkansa. Albumin minimalismi ei ole kuitenkaan lähtöisin pelkästään sävellyksestä sekä sovituksesta vaan albumin yleinen soundimaailma on hyvin pelkistetty. Äänivallien palvoja voisi jopa luonnehtia äänimaailman raskautta liian tavanomaiseksi. The Year Is One albumi ei imaisekaan heti mukaansa massiivisella soundilla, joka tämän tyyppisessä musiikissa on nykyään muodostunut jo jonkinasteiseksi kliseeksi. Sen sijaan Spiritus Mortis pumppaa salakavalan vähäeleisesti kuuntelijan pään täyteen oopiumihöyryä, joka toistuvan altistumisen seurauksena lopulta vaivuttaa kuuntelijan matkalle huuruiseen kuoleman kyllästämään luutarhaan.

The Year Is One tuntuu olevan myös laulaja Sami Hynniselle eräänlainen nollapiste ja uuden ajan alku. Jo entuudestaan loistava laulaja Hynninen kuulostaa tällä levyllä itsevarmemmalta ja määrätietoisemmalta kuin koskaan aiemmin. Hynninen on luonut levyllä itselleen äänen, joka istuu Spiritus Mortikseen musiikkiin täydellisesti. Samaan aikaan Hynninen on onnistunut pääsemään irti doom metal -laulajana viimeisistäkin Reverend Bizarren painolastin rippeistä. Hynnisen taitava ja kokonaisuutta palveleva laulusuoritus onkin koko levyn punainen lanka, joka kuljettaa kuuntelijaa mystisistä näyistä toiseen. Muun bändin ja laulun vahva yhteistyö synnyttävät alkemistisen reaktion, joka kullan sijasta synnyttää voimakasta tunnelmaa, johon kuuntelija uppoutuu autuaasti.
Spiritus Mortis vie kuuntelijan seuraamaan nekrofiilisiä kohtaamisia kuoleman kanssa sekä okkultistisia rituaaleja, joissa rakettitiedemiehet yrittävät kutsua jumalatarta luokseen. Albumin yhtenä kantavana teemana voidaan nähdä kuoleman käsitteleminen eräänlaisena katarttisena olotilana, jota kohtaan liittyy seesteistä kaipausta ja joka nähdään keinona päästä olevaisuudessa eteenpäin. Kuvaavasti koko albumin päättävä kuolemaa vartova kappale World of no Light päättyy sanoihin ”Life’s just begun”.

Spiritus Mortiksen The Year Is One on erinomainen albumi, joka tarjoaa kärsivälliselle kuuntelijalle palkitsevan ja vahvan albumikokonaisuuden. Bändi on onnistunut luomaan yhtä aikaa sekä monipuolisen että yhtenäisen tunnelman, jossa ei laadullisia notkahduksia tapahdu. Kalman seurassa viihtyvä The Year Is One on vuoden parhaimpia levyjä.

The Year Is One ilmestyy 11. marraskuuta.