Valtaajia hätyytetään ulos vetoamalla turvallisuuteen

Uuden kulman valtaajien ja kaupungin välillä vallitsee epävarma ja tunnusteleva rauha. Ammattilainen tyrmää kaupungin väitteet rakennuksen vaarallisuudesta.

Väki valtasi itselleen tilan Joensuussa vappupäivänä. Uudeksi kulmaksi nimetty rakennus sijaitsee Joensuun keskustassa osoitteessa Torikatu 10. Välitöntä häätöuhkaa ei ollut näköpiirissä ainakaan 8. toukokuuta. Lisäaikaa valtaajat hankkivat politisoimalla asian kuntalaisaloitteella, jonka käsittely vie viikkoja.

”Nuorisopuolen ihmiset neuvottelevat valtaajien kanssa heidän tarpeistaan ja toiveistaan”, Joensuun kaupungin tilakeskuksen johtaja Timo Korhonen toteaa.

Nuorisojohtaja Jouni Erola toteaa, että neuvotteluja käydään hyvässä hengessä.
”Tilanne on uusi kaikille. Pyrimme löytämään osapuolia tyydyttävän ratkaisun”, hän sanoo.

Valtaajien suunnitelma on tehdä Uudesta kulmasta kaikille avoin kohtaamispaikka. Yksi tavoitteista on myös säilyttää ja kunnostaa 1860 rakennettu Joensuun keskustan vanhin puutalo.

”Kokoonnuimme vappupäivänä Väen vapussa, josta oli ilmoitettu verkossa. Marssimme kulkueena talolle, jossa ovet olivat auki. Aloimme järjestellä ja siivoilla paikkoja ja pidimme ensimmäisen talokokouksen. Taloon on jo alkanut muodostua monenlaista toimintaa”, talonvaltauksessa mukana ollut Sini Silveri kertoo.

Korhosen mukaan taloon mentiin sisään murtautumalla, mutta Silveri tyytyy toistamaan, että ovi oli auki. Erään väitteen mukaan taloon oli todella tarkoitus murtautua, mutta valtaajat huomasivatkin taka-oven olevan auki.

Korhosen mukaan talossa ei ole turvallista oleskella. Silveri toteaa, että talossa olevat tuntevat olonsa turvalliseksi.
”Talo on ollut vuosia varastokäytössä. Se ei ole siinä kunnossa, että siellä voisi järjestää tällaista toimintaa. Meillä on asiassa omistajavastuu, mutta murtauduttuaan tilaan nuoret ovat siellä omalla vastuullaan”, Korhonen toteaa.

Valtaajat ovat parantaneet turvallisuutta hankkimalla palosammuttimen, sammutuspeitteen sekä palohälyttimiä. Taloon on otettu käyttöön kuusiosainen lajittelu- ja kierrätysjärjestelmä sekä hankittu wc.

”Lämmitysjärjestelmän kehittämistä on pohdittu alustavasti, ja palotarkastajalta on hankittu toimenpideohjeet kaakeliuunien mahdollista tulevaa käyttöönottoa ajatellen”, valtaajat kertovat.

Valtaukseen osallistunut rakennusrestauroija Hanna Savisaari tarkasti rakennuksen perustuksista kattoon. Hän arvioi, että talon voi kunnostaa kohtuullisin kustannuksin.

”Talo ei ole erityisen pahassa kunnossa. Ongelmana on katto, joka vuotaa useasta kohdasta. Hirret ovat hyväkuntoisia, mutta osa kattotuoleista on päistä lahoja. Vuotopaikat olisi korjattava ja saumat kiinnitettävä. Lisäksi katto on paikka paikoin ruosteinen, joten se tulisi maalata uudestaan.”.