Väkivahva paluu Lorcaan

Federico Garcia Lorcan klassikko Bernarda Alban talo tekee paluun Niittylahteen 25 vuoden jälkeen. Ympyrä sulkeutuu, kun Tiina Markkasen ohjaama Teatteri Väkivahvan tulkinta siitä saa ensi-iltansa 10. huhtikuuta. Sama näytelmä oli 25 vuotta sitten aloittaneen Niittylahden näyttämötyölinjan ensimmäinen näytelmä. Silloin sen ohjasi Marja-Liisa Lintunen.
”Olin aina pitänyt Bernarda Alban taloa tylsänä näytelmänä, jota en halua ohjata. Sitten kun huomasin, että nyt pitäisi olla näytelmä 12 naiselle, niin ajattelin, että luen sen armosta. Alettuani lukemaan, en laskenut sitä käsistä ennen loppua. Sitten hengähdin ja luin sen uudestaan”, Markkanen kuvailee.
”Jumankauta, löysin Espanjan Niskavuoren”, hän naurahtaa.

Lorca kirjoitti Bernarda Alban talon vuonna 1936. Samana vuonna Francon joukot teloittivat hänet. Bernarda Alban talo kertoo äidistä, joka hallitsee kovalla kädellä viittä naimaikäistä tytärtään. Äiti ei halua päästää heitä otteestaan.
”Näytelmän alussa isä kuolee, eikä isään palata missään vaiheessa”, Markkanen kertoo.
”Näytelmän teemaksi nousee tulkinnassamme paljastumisen pelko. Se on ihmisessä kauneinta, minkä hän yrittää peittää. Ohjaaja Samuli Reunanen sanoi minulle joskus, että elämän tarkoitus on lapsuus. Ja niinhän se on”, hän jatkaa.
”Teatteri Väkivahva tekee yhteiskunnallista teatteria. Minusta teatterilla ei ole itseisarvoa, vaan sen on liikutettava ja vaikutettava. Teatteria teatterin vuoksi en jaksa tehdä.”

Yhden tyttären, Martirion roolia esittävä sekä näytelmän markkinoinnista ja tiedotuksesta vastaava Noora Väyrynen kertoo tekemisen olleen raskas, mutta mahtava prosessi.
”Minulla on paljon kesäteatteritaustaa, mutta täällä lähtökohta näyttelijäntyöhön on erilainen. Lähtökohta täällä on minä itse. Kerran jos toisenkin, on ohjaaja joutunut käskemään, että älä esitä, vaan hae se sieltä itsestäsi”, hän nauraa.
Etenkin teatterivaelluksen Herajärven maastossa hän toteaa hienoksi metodiksi.
”Kun vaelluksen fyysisyyteen yhdistetään tekstin läpikäyminen, syntyy oivalluksia, joista monet kantavat näyttämölle saakka.”

Teatteri Väkivahvan lähtökohtana on, että kaikki tehdään itse. Näyttelijät tekevät tuotannon itse aina lavastuksesta ja valosuunnittelusta markkinointiin ja oheistuotteisiiin saakka.
”Näyttelijän työn kannalta on tärkeää hankkia ymmärrys tuotannon kokonaisuudesta”, tuottaja Kai Paavilainen perustelee.

Bernarda Alban talon ensi-ilta Niittylahden opistolla 10. huhtikuuta kello 19.