JOENSUU – Väittely ei kuulu enää retoriikan ohessa yliopistoissa opittaviin taitoihin, mutta laji pitää pintansa yhteiskunnan joka aluella. Sanan säilää voi pitää terässä muun muassa Joensuu Debate Society –ryhmään liittymällä.
Itä-Suomen yliopiston väittelyjoukkueen puheenjohtaja Anton Moisseev suosittelee väittelyä kenelle tahansa.
”Jokainen voi hyötyä siitä. Väittelyn kehittämiä taitoja tarvitsee sekä yliopistossa että työelämässä. Väittelyä ei kannata ottaa liian vakavasti. Joskus voi joutua puhumaan sellaisen asian puolesta, johon ei itse usko. Väittely on yhtä lailla peliä kuin kilpailua”, Moisseev kuvailee väittelyharrastusta.
Väittelyssä tärkeää on avoin mieli ja kyky ajatella nopeasti.
”Joskus omaa puheenvuoroa joutuu muuttamaan väittelyn edetessä. Improvisointi on tärkeää, samoin yleissivistys. Uutisten seuraamisesta on hyötyä. Puheenvuorosta saa vakuuttavamman, jos se perustuu faktoihin”, Moisseev kertoo.
Erityisen hyödyllistä väittely on yliopisto-opiskelijalle.
”Argumentaatiotaidot ovat tärkeitä tenteissä ja opinnäytetöitä tehdessä. Kriittinen ajattelu ja asioiden analysoimistaidot kehittyvät. Lisäksi väittelyharrastuksen yhteydessä tapaa älykkäitä ja hienoja ihmisiä. ”
Joensuu Debate Society perustettiin tammikuussa 2013. Moisseev on ollut mukana alusta asti. Moisseevilla ei ollut aiempaa kokemusta väittelystä.
”Pyrimme asettamaan Joensuun sekä Itä-Suomen yliopiston maailmankartalle. Olemme kilpailleet eri puolilla Suomea, ja viime keväänä kävimme Tallinnassa. Haluaisimme osallistua tulevaisuudessa isompiin ja kansainvälisempiin kilpailuihin”
Moisseev valitsee harjoituksiin joukon aiheita, joista osallistujat äänestävät suosikkinsa.
”Hyvä puheenaihe on universaali ja ajaton. ”
Väittelyn tarkoitus on voittaa kuuntelija puolelleen.
”Taito vakuuttaa on tärkeämpää kuin puheen sisältö. Vakuuttavuudesta ei ole hyötyä, jos sisältö on tyhjää. Puheen esittämistapa vaikuttaa siihen, miten muut suhtautuvat puhujaan. Molemmat ominaisuudet ovat tärkeitä, mutta väittelyn ydin on vakuuttavuus.”
Moisseev on ollut kerran tilanteessa, jolloin ei tiennyt annetusta aiheesta mitään.
”Se tapahtui kilpailussa. Silloin pitää vain improvisoida ja puhua aiheesta hyvin yleisellä tasolla. Myös hyvä valmistautuminen auttaa. ”
Suomen väittely-yhteisö on sosiaalinen ja pitää jatkuvasti yhteyttä toisiinsa.
”Kuopion ja Savonlinnan kampuksilla ei ole virallista väittelyjoukkuetta, mutta Helsingistä, Turusta, Tampereelta ja Jyväskylästä joukkueita löytyy.”
Joensuu Debate Societyn toimintaan pääsee mukaan menemällä paikan päälle.
”Ryhmä on kaikille avoin, ja Facebook-sivuiltamme löytyy kaikki tarpeellinen. Suosittelen väittelyä kaikille, jotka haluavat kehittää puhetaitojaan ja kriittistä ajattelua. Väittelemisestä kiinnostuneiden kannattaa käydä tutustumassa ryhmään sen verkkosivuilla. Väittely on taito, joka opitaan käytännössä.”
Aiempaa väittelykokemusta ei ryhmään liityttäessä tarvita. Harjoitukset pidetään keskiviikkoisin kello 17.00–18.30 tilassa AU206 tai AU101. Moisseev rohkaisee kokeilemaan väittelyä ainakin kerran.
”Väittely on laji, joka on helppo oppia, mutta vaikeaa hallita”, Moisseev kiteyttää.
Facebook: https://www.facebook.com/joensuudebate
Verkkosivut: http://joensuudebate.fi/