Väitös: Syömme itsemme synkiksi

TUTKIMUS – Lihan, makkaran, limpparin ja karkin syömisellä saattaa onnistua lisäämään masentumisen todennäköisyyttä, osoittaa terveystieteiden maisteri Anu Ruususen väitöstutkimus. Epidemiologian alaan kuuluva seuranta-aineistoon perustuva tutkimus antaa tukea oletukselle, että ruokavaliolla voi olla merkitystä masennuksen ennaltaehkäisyssä.
”Terveellisten ruokailutottumusten eli kasvisten, hedelmien, marjojen, täysjyväviljan, kanan, kalan ja vähärasvaisten juustojen syömisen havaittiin olevan yhteydessä vähentyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen ja pienentyneeseen masennusriskiin. Epäterveellisemmän ruokavalion eli makkaroiden, lihavalmisteiden, sokeroitujen jälkiruokien, sokeripitoisten juomien, valmisruokien, vaalean vehnäleivän ja perunavalmisteiden syöminen oli yhteydessä lisääntyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen”, tutkimustuloksista kerrotaan.

Näyttää siltä, että folaatin saanti suojaa masennukselta. Vähäinen folaatin saanti voi kaksinkertaistaa masennusriskin. Myös kahvinjuomisen havaittiin olevan yhteydessä alentuneeseen masennusriskiin
”Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että kolmivuotisen elämäntapaintervention aikana tutkittavien masennusoireet vähenivät riippumatta siitä, oliko tutkittava tehostettua, ravitsemus- ja liikuntaohjausta saaneessa ryhmässä vai vertailuryhmässä, joka sai yleisempää tietoa ruokavaliosta ja liikunnasta. Masennusoireiden helpottuminen näyttää liittyvän muun muassa painonlaskuun.”
Vuosittain 7-9 prosenttia suomalaisista sairastuu masennukseen. Joka kuudes länsimaalainen sairastuu masennukseen ainakin kerran elämässään. Terveellisillä ruokatottumuksilla voitaisiin tutkimuksen mukaan pienentää näitä lukuja.

Terveystieteiden maisteri Anu Ruususen väitöskirja Diet and depression – An epidemiological study (Ruokavalio ja masennus – epidemiologinen tutkimus) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 13.9.2013 klo 12. Vastaväittäjänä toimii tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja kustoksena toimii professori Tomi-Pekka Tuomainen Itä-Suomen yliopistosta.
Anu Ruusunen on syntynyt vuonna 1978 Ikaalisissa, kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1997 Ikaalisten lukiosta ja valmistunut terveystieteiden maisteriksi vuonna 2004 Kuopion yliopistosta. Väitöskirjaa ei vielä löytynyt verkosta tähän linkitettäväksi.

Ruususen maaliskuussa pitämän Ravinto ja masennus – mitä tiedämme? -luennon kalvot