Väitös: nuori salaa usein masennuksensa

Teksti: Reeta Kankaanpää
Mervi Issakainen valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Kuopion yliopistosta vuonna 2006 ja on työskennellyt muun muassa tutkijana Itä-Suomen yliopistossa.

Kuopiossa väitellään nuorten masennuksesta torstaina 27.10. Medistudialla (MS302). Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirjassa Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression käy ilmi, että kuulijan asennoitumisella on suuri vaikutus siihen, kertooko ja miten nuori kertoo masennuksestaan.

”Nuori voi jättää hakematta ammattiapua masennukseensa, koska kokee, ettei hän ansaitse sitä jo valmiiksi ylikuormitetuilta mielenterveyspalveluilta. Nuori myös saattaa salata masennuksensa vanhemmiltaan, ystäviltään ja muilta läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä tai pelkää menettävänsä tärkeän ihmissuhteen kertomalla pahasta olostaan.”

Vastaväittäjänä toimii professori Linda McMullen Saskatchewanin yliopistosta ja kustoksena professori Vilma Hänninen Itä-Suomen yliopistosta.