Vain pöljä polkee tyhjillä renkailla, viisas korjaa vian itse

JOENSUU – Keväisen fillarityöpajan ideana on, että kuka tahansa pyöräilijä voi opetella korjaamaan pyöräänsä itse. Pyörämaanikot Johanna Valta ja Jaakko Väisänen ohjeistavat, mitä kannattaa tehdä ja mistä aloittaa. Talven jälkeen huollettavaa löytyy varmasti jokaisen pyörästä. Pajalla porukka rassailee kulkupeliään omien taitojen mukaan.
”Voi vaikka vain pestä pyörän ja öljytä ketjut. Tai sitten voi korjata renkaan tai vaihtaa talvirenkaat pois”, Jaakko Väisänen ohjeistaa.
Ilmaisella saa ohjeet ja työvälineet käyttöön. Pientä maksua vastaan saa paikkoja ja muita perustarvikkeita. Jos pyörä tarvitsee erityisiä varaosia, tulee ne hankkia itse valmiiksi. Pyöräpajalla on myös ET-Sport pyöräliikkeen pyörämekaanikko, joka ohjeistaa vaativimmissa projekteissa.
Valta korostaa, että kokoontuminen on matalan kynnyksen pyöräpaja. Erityisiä taitoja ei tarvita.
”Me voidaan kertoa, mitä pyörälle tarvii tehdä ja auttaa, mutta kenenkään pyörää me ei korjata valmiiksi. Idea on, että opetellaan tekemään itse”, Valta sanoo.

Samalla pyöräpajalta saa vinkkejä pyörän huoltoon ja pyöräilyyn yleensä. Yleisiä vikoja on se, että poljetaan vajailla renkailla ja väärillä ilmanpaineilla.
”Hyvin pienillä juttuilla pyöräilystä tulee helpompaa ja miellyttävämpää. Yleisin vika on just ilmanpaineet”, Väisänen sanoo.
Huollon merkityksen tuntee ajettavuudessa selvästi. Polkeminen on kevyttä ja pyörä kulkee nopeammin. Kunnossa oleva pyörä on myös turvallinen.
Pyörämaanikot nikkaroivat pyöriään päivittäin. Kulkupelejä löytyy tällä hetkellä 15, joten pyörä valitaan käyttötarkoituksen ja sään mukaan. Harrastukseen innoittavat ekologiset ja taloudelliset kysymykset. Parasta on kuitenkin nähdä oma kädenjälki. Pyörä pyritään pitämään aina priimakunnossa ja ylimääräisiä pyöriä on korjattu ja myyty kavereille.
”Onhan sitä tullut kiroiltua, mutta kyllä tässä on kehittynyt vuosien aikana. Kun pyörä on kunnossa, niin viat huomaa helposti”, naurahtaa Väisänen.
Pyöräily on kaksikolle elämäntapa. Kaikki innostus ja pyörätarvikkeet eivät enää sovi opiskelijakämppään, joten Valta ja Väisänen ajattelivat, että samalla energialla pyöräilykulttuuria voisi levittää myös muille. Suunnitelmissa on, että pyöräpajatoiminnasta kiinnostuneet voisivat kokoontua joitakin kertoja kesän aikana.
”Vanhaa pyörää kannattaa ehdottomasti korjata. Sitä voi helposti tuunata oman tyyliseksi”, Valta vinkkaa.

Uljaan toimittaja aikoo viedä pajalle vanhan itäsaksalaisen pyörän, joka kiihtyy hitaasti ja jarruttaa verkkaisesti. Tällä mummon perintöpyörällä ajellaan vain kevyellä mielellä kesällä, kun ei ole kiire. Mitä hippipyörälle kannattaisi tehdä?
”Onko se likainen?”
”Ööö… on.”
”No ekana voisit vaikka pestä sen ja öljytä ketjut. Se jälkeen voidaan miettiä pajalla, miten se saadaan kulkemaan paremmin.”

Keväinen fillarityöpaja Väen talon pihalla, Jokikatu 8, lauantaina 27.4. klo 14-17. Ilmainen. Säävaraus.
Tapahtuma facebookissa