Vaihtoehtoinen markkinahumu Väen talolla

JOENSUU – Varjomarkkinat on eettinen ja ekologinen variaatio jouluisesta markkinahumusta. Joensuussa Väen talolla 14. joulukuuta järjestettävä tapahtuma tarjoaa kestävämmän tavan nauttia joulunajasta, tai vaikkapa kekristä, jos se sattuu olemaan sydäntä lähempänä.
”Joulu on rauhoittumisen ja yhdessäolon aikaa. Oli sitten perinteisen joulun ystävä tai kiinnostuneempi kekrijuhlasta, on hyvä edes kerran vuodessa juhlistaa sitä, että voi viettää rauhallista aikaa läheistensä kanssa. Vaikka puhumme ”joulusta” yleisesti, voi jokainen itse määrittää sen sisällön”, järjestäjät kertovat.
”Jos täytyy kuluttaa, niin on syytä valita kulutustuotteet niin, että niistä koituu mahdollisimman vähän kuormitusta ympäristölle. Myytävät leivonnaiset ovat vegaanisia ja myös luomua on tarjolla. Käsitöissä on käytetty muun muassa kierrätysmateriaaleja. Olemme myös tarjonneet paikallisille taiteilijoille tilaisuuden tulla myymään teoksiaan. Emme myy krääsää, vaan tarjolla on itse tehtyjä, laadukkaita tuotteita.”

Tapahtumaa organisoivat Joensuun Oikeutta Eläimille ja Venäjällä eläimiä kadulta pelastava Ota Minut Perheeseen –ryhmä. Pelastetun eläimen adoptoinnista on myös mahdollisuus keskustella markkinoilla.
”Eläimen adoptoinnista kiinnostuneita jututetaan hieman ennen sopivien kandidaattien etsimistä. Heiltä kysytään myös toiveita eläimen suhteen. Keskustelemalla adoptiosta kiinnostuneiden kanssa varmistetaan myös se, että eläimet saavat hyvän ja huolehtivan kodin ja että he saavat sellaisen eläimen, jonka kanssa tulevat parhaiten toimeen.”

Näillä markkinoilla voi myös antaa saamisen ja ostamisen vastapainoksi. Eläintarvikkeita otetaan mieluusti vastaan lahjoituksina.
”Otamme vastaan kaikenlaisia käytettyjä eläintarvikkeita: kaulapantoja, taluttimia, leluja, huopia jne, jotka toimitetaan Venäjälle Ota Minut Perheeseen -ryhmän käyttöön. Tullimääräysten takia emme voi toimittaa ryhmälle suoraan ruokaa, mutta ruokakuluja katetaan lahjoituksilla.”