Väen talolla elokuva, joka oli YLE:lle liian tulenarka

Hävitetty metsä-elokuvakiertue saapuu Joensuuhun Väen talolle Jokikatu 8:n keskiviikkona 3. päivä alkaen kello 18. Maksuttomassa tapahtumassa näytetään kolme elokuvaa: Kari Kemppaisen Luonto ei tunne rajoja vuodelta 2004, Hannu Hyvösen Viimeinen joiku Saamenmaan metsissä vuodelta 2008 ja Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon Sateenkaaren pää vuodelta 2007. Elokuvaillan lisäksi tapahtumassa keskustellaan ja jaetaan kokemuksia.

Elokuvista ensimmäinen käsittelee muutoksia, joita ihmisen ja luonnon suhteessa on tapahtunut Venäjän ja Suomen rajamailla. Toisessa palataan Lapin metsäkiistojen vaiheisiin, jossa jopa YK vaati saamelaisten poronhoidon turvaamista ja aarniometsien hakkuiden pysäyttämistä. Suomen valtio jatkoi kiistametsien kaatamista. Kolmannessa elokuvassa Ilomantsin saloilla kasvaneet muistelevat lapsuutensa laajoja metsäalueita ja kertovat tunnoistaan tehometsätalouden runtelemassa maisemassa.

Elokuvissa 2000-luvun dokumentaristit ottavat kantaa metsiensuojelun tarpeeseen. Kiertueellä nähtävät elokuvat käsittelevät ihmisen eloa metsässä ja metsän kanssa; metsän sellaisia merkityksiä, jotka eivät mahdu käsiteltyihin talousmetsiin.

”Metsät ovat ihmisille paitsi työn, myös riemun ja levon paikkoja. Luonnonmetsien katoaminen aiheuttaa monille surua ja mielenterveyden järkkymistä”, sanoo elokuvanäytöstä järjestävä Riina Kivilahti.

”Suomessa on ollut melkein tabu puhua siitä, miten maiseman yksipuolistuminen vaikuttaa ihmisiin ja miltä se tuntuu. Lukemattomien metsissä elävien eläin-, kasvi- ja sienilajien lisäksi myös ihmisen elinpaikka ja luontoyhteys uhkaa kadota”, jatkaa toinen järjestäjä Hanna Savisaari.

”Kiertue on myös oivallinen tilaisuus nähdä vähäiselle levitykselle jääneet elokuvahelmet. Ulkomaiden elokuvafestivaaleilla kiertänyt Viimeinen joiku on ilmeisesti YLE:lle liian tulenarkaa materiaalia”, sanoo Emilia Pippola Luonto-Liiton metsäryhmästä.

Ainakin yhdeksällä paikkakunnalla pistäytyvän kiertueen järjestää Luonto-Liiton Metsäryhmä.