Vaarallinen ja intohimoja herättävä valkea jauhe

Sugar Blues -dokumentti haluaa herättää ihmiset ajattelemaan sokerin vaaroja, ja sitä, kuka meidän haluaa syövän sitä niin paljon. Kuva: Pasi Huttunen

Andrea Culková aloittaa perheineen kampanjoinnin sokeria vastaan toivoen saavansa useamman ihmisen tietoiseksi valkoisen jauheen todellisesta luonteesta. Tottumuksia ja tuttuja ajatusmalleja kyseenalaistava dokkari Doc Lounge Joensuussa. – Sini-Maria Melanen, teksti

Andrea Culková: Sugar Blues (2014). 78 min.
Andrea Culková: Sugar Blues (2014). 78 min.
Sugar Blues kertoo tarinan yhden äidin kamppailusta maailmanlaajuista sokerimafiaa vastaan. Dokumentti herättää paljon ajatuksia ruokakulttuuristamme, terveyssuosituksista ja suuryhtiöiden vallasta. Voimme lukea aina tasaisin väliajoin uusista tutkimuksista koskien eri ruoka-aineiden syöpää aiheuttavista ominaisuuksista, ylipainon kasvusta, trendikkäistä ruokavalioista ja ravintosuosituksista. Ruoka on tavalla tai toisella kytköksissä arvoihimme, sillä joudumme päivittäin tekemään valintoja ruoan ravintopitoisuuden, näennäisen eettisyyden ja epäterveellisyyden välillä.
Tavallisen tallaajan voi olla vaikea pysyä tutkimusten perässä ja toisaalta helppo mennä mukaan erinäisiin ruoka-villityksiin. Toiset huolehtivat ruokavaliostaan enemmän kuin toiset, mutta ainakin Suomessa valtio osallistuu aktiivisesti ruokasuositusten muokkaamiseen. Käsitykset terveellisestä ruoasta ja syömistottumuksista ovat suomalaisten sydämenasia, mikä näkyy myös suhtautumisessa sokerin kulutukseen esimerkiksi makeisverotuksen kautta. Sugar Blues kertoo puolestaan naisesta, joka lähtee ristiretkelle sokerin ylivaltaa vastaan. Voiko sokeri olla jopa vaarallisempaa kuin olemme kuvitelleetkaan?

Andrea Culková sairastuu diabetekseen ollessaan raskaana, mikä kääntää hänen maailmansa päälaelleen. Diabeteksen vaikutukset syntymättömään lapseen huolestuttavat häntä. Andrean perheessä ryhdytään totaaliseen ruokavalioon muutokseen. Sokerista on luovuttava kokonaan, jotta Andrean ja lapsen terveys säilyisi. Ymmärtäessään diabeteksen ja sokerin synnyttämät terveyshaitat, Andrea päättää lähteä selvittämään syitä ihmisten välinpitämättömyydelle. Hän kohtaa tiedemiehiä jotka pitävät sokeria huumeisiin verrattavana aineena, 70-luvun hippisukupolveen kuuluvan pirtsakan ravintoneuvojan, joka opettaa nuorille kuinka petollinen sokeri voi olla, sekä yhteisön joka harjoittaa täysin sokeritonta elämäntapaa.
Sokerin ylivallalla tuntuu olevan vastustajansa, mutta miksi asiaa ei oteta yleisessä keskustelussa tarpeeksi vakavasti? Onko syy suuryhtiöiden, jotka myyvät sokerilla kyllästettyjä tuotteitaan piittaamatta ihmisten terveydestä? Andrea aloittaa perheineen kampanjoinnin sokeria vastaan toivoen saavansa useamman ihmisen tietoiseksi valkoisen jauheen todellisesta luonteesta.

Sugar Blues on sekä henkilökohtainen tarina terveyden ja ruoan merkityksistä että laajempi kuvaus yksilön asettumisesta yhteiskuntaa ja sen normeja vastaan. Toivottomalta tuntuva missio herättää sympatiaa, mutta Andrean perheen omistautuneisuus pistää myös ajattelemaan omaa suhtautumistaan sokeriin. Sugar Blues kysyy mitkä ovat suuryhtiöiden velvollisuudet suhteessa valmistamiinsa tuotteisiin, mikä valtion roolin kuuluisi olla kansalaisten terveyden edistämisessä, sekä kenellä on valtaa vaikuttaa yleisen mielipiteen muokkaamiseen.
Sugar Blues kiinnostaa varmasti kaikkia sokerihiiriä, vanhempia joiden lapset odottavat karkkipäivää kuin kuuta nousevaa, sekä ketä tahansa jota ruokakulttuurien eri ilmiöt kiehtovat tai kauhistuttavat.

Sugar Blues Doc Lounge Kerubissa Joensuussa 19. marraskuuta kello 19. Elokuvassa ei ole suomenkielistä tekstitystä.