Uusi palvelu tuo paikalliset opiskelijaedut nettisivulle

Kuopion ja Joensuun korkeakoulujen opiskelijakunnat ISYY, SAVOTTA ja POKA ovat perustaneet yhteisen Opiskelijan Itä-Suomi yhdistyksen. Yhdistyksen ensisijaisena tarkoituksena on luoda nettiportaali, jonne keskitetään kaikki paikalliset opiskelijapalvelut ja edut.

Mallia sivuston luomiseen on otettu Tampereelta, jossa vastaava opisekelijantampere.fi – sivusto on toiminut hyvällä menestyksellä pari vuotta. Sivusto pitää sisällään opiskelijaetuja, tarjouksia, tapahtumia, harjoittelupaikkoja ja myöhemmässä vaiheessa mahdollisesti asunnonvälitystä. Kuopion kaupunki on jo päättänyt siirtää oman opiskelijatiedotuksensa perustettavalle sivustolle.

Sivuja pilotoidaan Kuopiossa, jossa opiskelijankuopio.fi – sivusto avautuu ensi syksynä ennen uusien opiskelijoiden saapumista. Tavoitteena on, että Joensuussa vastaava sivusto saataisiin auki vuodenvaihteen jälkeen. Kolmannessa vaiheessa palvelua laajennettaisiin Savonlinnaan, Varkauteen ja Iisalmeen. Jokainen kaupunki saa oman sivuston, sillä edut ja harjoittelupaikat ovat usein kaupunkikohtaisia.

Opiskelijan Itä-Suomi ry:n ansiosta syntyy myös keskusteluyhteys opiskelijakuntien välille.

 • Mika

  ”syksyllä”… ”vuodenvaihteessa”…

  Jännityksellä odotamme, mitä on oikeasti saatu aikaiseksi syyskuussa ja tammikuussa – ei mitään? Muistuu mieleen ISYY:n nettisivut ja aikataulussa ”pysyminen”. Tai valtion IT-projektit. Onkohan taas joku ”luottotoimittaja” valkattu ennen koko projektin käynnistämistä?

  Jännä, miten kaupunkikin on mukana projektissa heti täysillä vailla mitään tarkempaa tietoa koko hommasta. Enkä nyt puutu siihen, että ISYY:n edustajisto sai tietää tästä projektista päivää (vai kahta) ennen kuin piti tehdä päätös, ollaanko mukana vai ei…(Taino päätöshän oli jo tehty, se piti vain ”siunata”.)

  Hienoa on myös se, että tällaistäkin pientä projektia varten piti saada (taas yksi turha) yhdistys pystyyn. Byrokratia on kivaa. Sen takia aikataulukin on varmasti noin tiukka.

  Onneksi näillä (yli)oppilaskunnilla ei ole kilpailua sillä bisnesmaailmassa tuo olisi n. viikon projekti ja siinäkin taitaa olla yliarviointia.

  Paitsi, että eikös Uljaan pitänyt olla yksi, ainakin yliopiston, opiskelijoiden tapahtumien kokoaja ja tiedottaja? Ja Paljas yrittää samaan rakoon?

 • Maria Röykkä

  Tieto ei lisää tuskaa!

  On mielenkiintoista lukea negatiivisella asenteella kirjoitettua kommenttia, joka poikkeaa omasta käsityksestäni. Kun projekteja aloitetaan suunnitella, niin ensimmäinen asia on asettaa tavoitteet. Mitä aiotaan saada aikaiseksi ja millä aikataululla? Ilman tavoitetta on vaikea alkaa toteuttamaan hanketta, kun ei ole olemassa punaista lankaa.

  On erittäin positiivista, että alkuvuoden toiminnan ylösajamisen aikaan on ollut mahdollista myös uudet projektit. Yhdistys ei todellakaan ole turha, vaan kaikkein kätevin ja helpoin vaihtoehto koordinoida opiskelija-alennuksia. Kun opiskelija-alennuksia aletaan neuvotella ja kerätä, niin olisi hyvä olla yksi taho sitä tekemässä, ettei ISYY:n, SAVOTTA:n ja POKA:n tarvitse niitä erikseen tehdä. Samoin kaikki yliopisto-ja ammattikorkeakouluopiskelijat löytävät helposti paikalliset opiskelija-alennukset tietyiltä nettisivuilta.

  Korjaus edustajiston tiedotukseen: Projekti esitettiin vuoden ensimmäisessä edustajiston tapaamisessa edustajiston iltakoulussa puolitoista viikkoa ennen kokousta. Päätöstä ei oltu tehty, vaan ainoastaan valmisteltu, koska edustajistolle ei voi viedä valmistelemattomia asioita. 39-jäseninen edustajisto on päätöksentekijä ja hallitus valmistelija.

  ISYY:n hallituksen puheenjohtaja

 • Mika

  On tietysti hyvä aikatauluttaa projekteja. Mutta kun kyseessä ei todellakaan luulisi olevan monen kuukauden projekti pistää yksi nettisivu pystyyn?

  Negatiivinen sävy johtuu pääosin siitä, kun selailee vaikka nykyisiäkin ISYY:n sivuja, johon ”tulee kaikki edustajiston ja hallituksen päätökset nähtäville” sekä ”johon perustetaan keskustelupalsta ylioppilaskunnan jäsenille” ym. Näin piti tapahtua muistaakseni heinäkuuhun 2009 mennessä. (Tarkistaisin asian edustajiston ym. pöytäkirjoista, jos ne olisi jossain saatavilla..) Sitä en kyllä tiedä, mikä tässä on se heikoin lenkki ollut, palvelun tekijä/toimittaja vai yokunta itse.

  Nyt sivuilla nököttää muutama avuton päätösluettelo ja keskustelualueen ”Julkaistaan myöhemmin”-teksti. Vaikuttaa siis vahvalta aikataulussa pysymiseltä ja projektin saattamiselta loppuun – todella.

  Joten ei liene yllätys, että ko. kaltainen uusi projekti aiheuttaa pientä epäilystä?

  Itse opiskelijankuopio-projektista vielä; eivätkö lukiolaiset ja ammattioppilaitoksen opiskelijat ole opiskelijoita? Opiskelijantampere-projektista puhutaan ”hyvästä menestyksestä” (kenen kannalta?), mutta ilmeisesti kellään ei ole näyttää mitään konkreettista faktaa näistä ”hyvistä kokemuksista” (lukuja? ”rivi”opiskelijan näkemyksiä?).

  Toivotaan kuitenkin, että tästä nyt jotain hyötyä olisi, edes jollekin. Itä-Suomessa kun muutenkin opiskelijat ovat niin mielettömän aktiivisia. ;)

 • Mika

  ”Hyvän menestyksen” määritelmä tässä tapauksessa :) … :

  ”Saatujen tulosten perusteella Opiskelijan Tampere ry:n markkinointikanavien tunnettuus on
  heikko yritysten keskuudessa ja viestinnän koetaan toimivan huonosti.”

  ”Pääasiallisena huomiona vastauksista voi päätellä, että etuja käytetään
  vielä melko vähän ja yritysten mielestä kysyntä ei ole vastannut odotuksia. ”

  ”Ensisijaisena koetun hyödyn mittarina toimii tarjotun opiskelijaedun kysyntä. Vastauk-
  sista päätellen yritysten tyytyväisyys ei ole kovin hyvä tarjottujen etujen käyttöön. ”

  Yo. lainaukset Piirosen Mikon opinnäytetyöstä, jossa tutkittu Opiskelijan Tampere -palvelun vaikutusta yrityksiin. https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/9077/Piironen.Mikko.pdf?sequence=2

  Tiedustelin myös verkon kautta sos. median avulla opiskelijoiden kokemuksia ko. palvelusta…alla vastauksia:

  ” En ole enää opiskelija, mutta opiskeluaikana en juurikaan käyttänyt palvelua. Taisin käydä kerran katsomassa.”

  ”En usko, että on kovin käytetty. Mielestäni ei ole ollut kauheasti näkyvillä. Ehkä yo-kunnan hallituksen keskuudessa on. :)”

  ”Pari kertaa olen käynyt katsomassa, onko jossain ravintolassa opiskelijatarjouksia, mutta hyvin vähäistä on käyttö ollut.”

  Ideanahan tämä on varmasti hyvä, mutta riittääkö resurssit saada palvelua pyörimään oikeasti toimivasti? Niin kuin ”korulauseissa” kerrotaan..

 • Opiskelijan Tampere ry perustettiin keväällä 2007 ensisijaisesti koordinoimaan ennen satunnaisesti haalittuja opiskelijaetuja ja sivustoa avattaessa syksyllä 2007 etuja tarjoavia yrityksiä oli mukana jo yli 200. Tätä nykyä yrityksiä on mukana yli 300.

  Yhdistyksen toiminta on matkan aikana laajentunut kattamaan mm. opiskelijoille ilmaisen asunnonvälityksen sekä tapahtumatuotantoa tarpeen mukaan. Merkittävin saavutus on mielestäni kuitenkin paikallisten opiskelija- ja ylioppilaskuntien yhteistyön ja toiminnan kehittyminen. Yhdistys on ensisijaisesti työväline yhteistoiminnalle, kuten yhdessä sovittujen palvelujen tuottamiselle. Kannanottoja yhdistys sen sijaan ei rustaile.

  Mikko Piirosen opinnäytetyöstä irrotetut toteamat ovat sinänsä tosia, mutta havaintoja tilanteesta jossa palvelu oli ollut olemassa vajaan vuoden.

  Opinnäytetyön tarkoituksena oli osaltaan heti tuoreeltaan tuoda esille kehitystarpeita ja opinnäytteen perusteella mm. tiedotusta mukana oleville yrityksille on kehitetty edelleen. Opiskelijoille suuntautuvassa tiedotuksessa ensisijaisija tahoja ovat jäsenjärjestömme Tamy, TTYY sekä Tamko.

  Tampereen yli 35 000 korkeakouluopiskelijan joukossa on varmasti edelleen palvelua myös tuntemattomia opiskelijoita, mutta yli 5 000 yksittäistä kuukausittaista kävijää kertoo myös jotain nykyisestä tunnettuudesta. Yksin asunnonvälityspalvelua selattiin vuoden tarkkailujaksolla yli 110 000 kertaa.

  Kaikkia opiskelijoita opiskelijaedut eivät koskaan tule kiinnostamaan, mutta etujen käyttäjiäkin löytyy. Myös yritysten odotukset palvelua kohtaan vaihtelevat suunnattomasti. Toisille yksi etua käyttänyt opiskelija on ollut aihe riemuun ja enimmillään yksittäistä etua on käytetty vuuoden aikana yli 4 300 kertaa. Yrityksille edun kiinnostavuus on hyvä mittari myös oman palvelutarjooman kiinnostavuudesta.

  Ottamatta kantaa Itä-Suomen hankkeeseen pidän lähtökohtaisesti hyvänä, että Savotta, ISYY ja POKA ovat löytäneet toisensa opiskelijoiden palvelutuotantoon suuntaavan yhteistyön merkeissä.

  Terveisin,

  Mikael Wänskä
  Toiminnanjohtaja
  Opiskelijan Tampere ry

  Ps. Opiskelijan Tampereen edut ovat voimassa kaikille voimassaolevan SYL/Samok opiskelijakortin omistajille, tervetuloa Tampereelle!