Uusi kritiikki: Zooey Deschanelin karisma kannattelee uutta komediasarjaa

New Girl on yhdysvaltalaisen Fox-televisioyhtiön tämänsyksyinen komediauutuus. Se on yksi uusista amerikkalaisista komediasarjoista, joiden pääosissa nähdään nuoria naisia. New Girlin päähenkilö Jess (Zooey Deschanel) on juuri eronnut poikaystävästään ja muuttanut internetistä löytämäänsä kimppakämppään kolmen tuntemattoman miehen kanssa. Sarja kertoo siitä, kuinka Jess selviää erostaan ja ystävystyy kämppäkavereidensa kanssa. Törppö ex-poikaystävä yrittää käyttää Jessiä hyväkseen, mutta kämppäkavereiden tukemana ”uusi tyttö” nousee jaloilleen ja oppii arvostamaan itseään. Tilannekomedian päähenkilöä näyttelevä Deschanel on aiemmin nähty muun muassa elokuvissa (500) Days of Summer (2009) ja Yes Man (2008). Romanttisen komedian maailma on Deschanelin lisäksi tuttu sarjan käsikirjoittajalle Elizabeth Meriwetherille, joka on kirjoittanut ystävien välisistä petipuuhista kertovan elokuvan Näin ystävien kesken (2011). New Girl -sarjan juoni ei kuitenkaan rakennu hahmojen välisen romanttisen vetovoiman, vaan Jessin valloittavan persoonan varaan.

Jess ei antaudu perinteiseen naisen rooliin, eikä hänen käyttäytymisensä aina noudata yhteiskunnan normeja. Päähenkilö on sosiaalisissa tilanteissa toivottoman kömpelö ja hän saattaa ystävänsä usein noloihin tilanteisiin. Toisaalta lähes joka jaksoon on mahdutettu kliseinen kohtaus, jossa ruma ankanpoikanen muuttuu joutseneksi, eli Jess pukee päälleen kauniin mekon ja kaikki ihastelevat, kuinka kauniilta ja naiselliselta hän näyttää. Lajityypille ominaisesti sarjassa on muitakin jaksosta toiseen samanlaisina toistuvia kohtauksia, jotka alkavat kyllästyttää. Esimerkiksi Jessin turhamainen kämppäkaveri Schmidt (Max Greenfield) haluaa jatkuvasti esitellä paljasta ylävartaloaan. Ilman Jessiä sarjan huumori ei kanna, joten mieshahmojen varaan rakennetut kohtaukset ovat sarjan heikointa antia. Sarjan mielenkiintoisin mieshahmo on Jake N. Johnsonin näyttelemä kämppäkaveri Nick, joka ikävöi entistä tyttöystäväänsä.

Eri sukupuolta olevien kämppäkavereiden välisiä jännitteitä on käsitelty aiemmin lukuisissa komediasarjoissa. Esimerkiksi brittiläisessä How Not To Live Your Life -tilannekomediassa (2007) nuori mies perii isoäidiltään omakotitalon ja ottaa sinne kämppäkaverikseen teiniaikaisen ihastuksensa. Amerikkalaisessa Rillit huurussa -sarjassa (2007) kaksi kämppiksinä asuvaa nörttiä puolestaan tutustuu naapurin kauniiseen vaaleaverikköön. Tuttua asetelmaa käsitellään New Girlissä mielestäni tuoreella otteella. Höpsön mutta hyväntahtoisen Jessin töppäyksistä seuraa odottamattomia ja hauskoja juonenkäänteitä. New Girl tarjoaa hyväntuulista ja harmitonta viihdettä, joka puree parhaiten sisäisen Jessinsä löytäneisiin ja Zooey Deschanelin faneihin. Sarjassa tekemänsä hyvän roolityön ansiosta nouseva komedienne saa takuulla myös uusia ihailijoita.

New Girl Fox-tv-kanavalla tiistaisin
Ohjaus: Jake Kasdan
Käsikirjoitus: Elizabeth Meriwether
Pääosissa:
Zooey Deschanel
Max Greenfield
Hannah Simone
Jake M. Johnson
Lamorne Morris

Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opetellaan syksyllä 2011 taidekritiikin kirjoittamista. Kritiikkipraktikumissa opiskelijat kirjoittavat kriitiikkejä konserteista, äänitteistä, kirjoista, taidenäyttelyistä, elokuvista, tanssi- ja teatteriesityksistä. Kurssia vetävät kirjailija ja kriitikko Matti Mäkelä, professori Helmi Järviluoma-Mäkelä ja professori Risto Turunen. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti.