Uusi kritiikki: Ristiriitaisia tunnelmia Yonan konsertissa

Pienet Liikkuvat Pilvet tarjosi solistinsa Yonan kanssa Karjalantalon Kerubilla musiikillisesti onnistuneen illan, josta jäi kuitenkin kaksijakoiset tunnelmat. Yhtye on Liikkuvat pilvet yhtyeestä typistetty kvartetti, joka esittää folkiskelmää.
Bändin sointiin sello toi hienoja sävyjä niin ilmaisuvoimaisena solistina kuin osana yhtyettä. Erityisen maukkaita olivat muutamiin kappaleisiin tehdyt jousi-introt, joilla poljettiin käyntiin mm. kappale Uusi sävel. Hyvin syystunnelmiin istui myös kappale Syyssävelmä. Pienet Liikkuvat Pilvet soi nimestään huolimatta välillä isostikin, ja muusikot saivat ajoittain näyttää tekijämiestentaitojaan myös sooloissa. Jäin kuitenkin kaipaamaan Yonan runollisen ilmaisun taustalle kosketinsoittajan tuomaa täyteläisyyttä yhtyeen sointiin ja sitä runollista usvaa, jota Yonan teksteissä on ylen määrin.

Yonan kirjoittama musiikki ja tekstit tulkittuna hänen runotytön lauluäänellään toimivat hyvin. Musiikki on ihailtavan raikasta ja sopivan persoonallista sekoittaen elementtejä eri tyyleistä laulullisuuden toimiessa kantavana elementtinä. Lauluun sai yleisökin paikoitellen osallistua. Syvän kumarruksen Yona kohdistaa iskelmämusiikin suuntaan, sillä hänen musiikissaan on paljon vaikutteita tuosta tyylistä. Bändin ilmava ja puinen kokonaissointi on myös omiaan ruokkimaan tätä mielikuvaa, samoin kuin keikan päättänyt tango Pieni Sydän. Mainittakoon myös hyvä miksaus ja valot, jotka tarjoilivat yhtyeen onnistuneesti yleisölle.
Musiikki toimi hienosti niin sävellysten kuin sanoituksen puolesta. Sen sijaan Yonan lavaesiintyminen jätti toivomisen varaa. Laulaja esiintyi koko illan haparoivasti ja laulajan taholta oli aistittavissa jonkinlaista epäluottamusta Pienet Liikkuvat Pilvet yhtyeen muusikoita kohtaan. Yonan epävarma lavaesiintyminen kulminoitui uuden toistaiseksi julkaisemattoman kappaleen esittämiseen, jossa hän teki virheen ja totesi tämän mikrofoniin, että kaikki varmasti huomasivat. Myöhemmin ongelmat jatkuivat ja Yona poistui lavalta ”keräämään itseään” jättäen muusikot lavalle jamittelemaan. Hivenen sääliksi kävi muusikoita, jotka joutuivat kestämään laulajan sekoilua.

konserttikokemus olikin hyvin kaksijakoinen ja tuntemukset jäivät sekaviksi. Musiikki toimi, mutta tunnelmaan syntyi korjauskelvoton särö Yonan kiukuttelusta. Kun lavalta pitäisi tällaisen musiikin yhteydessä säteillä hyväntahtoista lempeyttä, tuntui sieltä nyt huokuvan kalseaa ärtyneisyyttä. Vaikka Yonalla oli selvästi huono päivä, olisi hän esiintymällä ammattimaisemmin varmasti valloittanut kuulijakuntansa. Nyt muuten hyvästä esityksestä jäi ikävän amatöörimäinen kuva.

Yona ja Pienet liikkuvat pilvet Kerubi 14.10.2011

Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opetellaan syksyllä 2011 taidekritiikin kirjoittamista. Kritiikkipraktikumissa opiskelijat kirjoittavat kriitiikkejä konserteista, äänitteistä, kirjoista, taidenäyttelyistä, elokuvista, tanssi- ja teatteriesityksistä. Kurssia vetävät kirjailija ja kriitikko Matti Mäkelä, professori Helmi Järviluoma-Mäkelä ja professori Risto Turunen. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti.