Hyvät biitit, huonot räpit
Hiphop-duo Jare & VilleGalle nousi suureen suosioon Suomen jääkiekkohuumassa keväällä 2011. Heidän suuri hittinsä Häissä oli todella monien ihmisten huulilla jääkiekon suomalaisten maailmanmestareiden lauleskellessa sitä voitonjuhlissaan. Tästä alkoi JVG-nimellä nykyään tunnetun yhtyeen menestys. Urheilua käsitelleet hieman koomiset kappaleet purivat suomalaiseen nuorisoon ja kieltämättä MM-kullan aiheuttama huuma teki ajasta otollisen tälle yhtyeelle.
Yhtye vaikuttikin jo kultahuuman ja kesän päätyttyä melkoiselta tähdenlennolta, sillä urheilusta ja nuuskasta räppääminen ei ollut kovinkaan kestävä tavaramerkki. Toisella levyllään vuonna 2012 yhtye kuitenkin osoitti olevansa täysiverinen hiphop-yhtye. Sanoituksista lähti turha nuuskahuumori pois sekä tuotantoarvot nousivat sen verran, ettei yhtye enää vaikuttanut kaveriporukan sisäpiiriprojektilta.
Kolmannella levyllään JVG on valmis pop-paketti. Edellisten levyjen tuottaja DJPP toimii levyllä lähinnä vastaavana tuottajana. Uusi nuori lupaus MDS pääsee levyllä vastaamaan taustoista ja tuotannosta. Siinä hän onnistuu todella hyvin. Levy on ehjä ja kokonainen pop-levy, jonka taustat ja tuotantomaailma eivät tuota pettymystä lopussakaan.
Voitolla yöhön -levyllä taustojen tempo on melko hidas. Suomalainen hiphop pohjautuu yleensä keskitempoisiin tai sitä nopeampiin samplepohjaisiin taustoihin, joten JVG:n levy on elektronisine soundeineen piristävä lisä suomi-rap-kentälle. Taustat muistuttavatkin enemmän brittiläistä elektro-musiikkia sekä amerikkalaista uutta konemusiikkielementteihin nojaavaa gangsta rap -aaltoa.
Valtavirtaa lähestyvien, mutta kekseliäiden, taustojen lisäksi pop-tunnelmaa luovat levylle tutut isoihin kertosäkeisiin nojaavat kappalerakenteet ja lukuisat vierailijat. Kertosäkeet ovat useissa kappaleissa laulettuja, eikä räpättyjä, ja niitä hoitavat levyllä tunnetut artistit kuten Anna Abreu, Jippu, Pete Parkkonen sekä Sanni. Ehyttä pop-tunnelmaa levyllä rikkovat positiivisesti kieli poskella tehty parin minuutin rykäisy Sara Chafak sekä täysiverinen rap-kappale Mist sä tuut?, jossa Jaren ja VilleGallen rinnalla räppäävät Gracias, Paperi T, Juno, Stepa, Särre, Gasellit, sekä Kube.
Sanoitusten puolesta Voitolla yöhön -levy on kuitenkin pettymys. Räppi on pojilla kehittynyt valtavasti ja sanoitukset ovat nokkelia, mutta tematiikka kyllästyttää. Biiseissä ryypätään aurinkolomalla, hehkutetaan sitä kuinka on rahaa ja kuinka ahkeria ja menestyneitä ollaan. Tästä äärimmäisenä esimerkkinä on kappale Kuluu mut ei lopu, jossa kertsinä toimii vanha sananparsi: ”Rahaa on ku roskaa, roskaa on ku paskaa ja paska ei lopu koskaan”. Kolmentoista kappaleen jälkeen näiden helsinkiläisten juppien meininki alkaa jo hieman tympiä, kunnes viimeinen kappale Valot kii tuo pienen piristysruiskeen. Kappaleen rakkausaiheinen vuodatus ja Jipun melankolinen kertosäe tekee siitä hienon lopetuksen levylle. Tuo JVG:ltä hieman harvinaislaatuinen kappale ei kuitenkaan pelasta levyn verbaalista puolta.
Musiikillisesti levy on siis todella onnistunut pop-paketti ja varmasti löytää nopeasti paikkansa markkinoilta, varsinkin ainutlaatuisen tuotantomaailmansa ansiosta. Levy on kuitenkin melko ristiriitainen kokonaisuus. Kehitys yhtyeen viime levyyn nähden on musiikillisesti huomattava, mutta sanoituksiltaan minkäänlaista kehitystä on miltei mahdoton nähdä.
JVG pääsi jo muutama vuosi sitten yli nuuskahuumorista, seuraavaksi olisi varmasti suotavaa päästä yli myös sikailusta.
Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opetellaan taas taidekritiikin kirjoittamista. Kritiikkipraktikumissa opiskelijat kirjoittavat kriitiikkejä konserteista, äänitteistä, kirjoista, taidenäyttelyistä, elokuvista, tanssi- ja teatteriesityksistä. Kurssia vetävät kirjailija ja kriitikko Matti Mäkelä, professori Helmi Järviluoma-Mäkelä ja professori Risto Turunen. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti. Edellisen kerran praktikum järjestettiin vuonna 2011, ja senkin sato löytyy Uljaan verkosta.