Joona Tenan ohjaama psykologinen trilleri Syvälle salattu piristää suomalaista elokuvakenttää genre-valinnallaan. Nopeiden toimintakohtausten sijaan elokuva rakentaa jännityksen kuvaamalla päähenkilön mielensisäistä pelkoa ja ahdistusta.
Pekka Lehtosaari, Joona Tena ja Mikko Tenhunen ovat käyttäneet käsikirjoituksen kokoamisessa menneisyyden myyttejä ja vanhoja uskomuksia. Juonen taustalla on vanha kansantaru, johon päähenkilö Julia Mannerla (Krista Kosonen) joutuu osalliseksi tahtomattaan.
Julia on ympäristöasioihin perehtynyt menestyvä juristi, joka ahkerana ottaa vastaan liikaa työtehtäviä. Työasioiden lisäksi tunnollisen asianajajan mieltä painavat karille ajautunut avioliitto sekä liian vähäiseksi jäänyt yhteinen aika poikansa Nikon kanssa (Viljami Nojonen).
Elokuvassa Julia saa työtehtäväkseen pelastaa pienen kylän ja järven, jotka ovat vaarassa joutua tekoaltaan alle. Pinteessä oleva kylä on Julian suvun kotipaikka mutta perhe ei ole asunut siellä enää vuosikymmeniin.
Julia ottaa poikansa mukaan työmatkalle kylään ja suunnittelee hoitavansa työt nopeasti alta pois, jotta pääsisi viettämään kesälomaa Nikon kanssa. Työtehtävien lomassa Julia kuulee tarinan vedenhengestä, jonka olemassaolosta alkaa ilmaantua epämääräisiä merkkejä. Verhottu menneisyys alkaa kietoutua sekä Julian työtehtäviin että henkilökohtaisiin muistoihin kuin mystisen järven lonkeroiset kaislat.
Syvälle salatun sivuosissa nähdään tunnettuja näyttelijöitä. Julian isää näyttelee Kai Lehtinen ja kylän entistä opettajaa, Eliasta, Peter Franzén.
Trilleri on kuvattu Pohjois-Karjalassa, mikä sopii hyvin kansantaruihin pohjaavaan elokuvaan. Värimaailma on haalea ja murrettu. Kokonaisuus ei ole tylsä sillä tyylikkäät kohtaukset tavoittavat sopivan utuisen tunnelman.
Lähtökohdat elokuvalle ovat mielenkiintoiset. Syvälle salattu tarjoilee tunnettuja näyttelijöitä, kansantaruja sekä psykologista jännitystä. Kaikesta huolimatta elokuva tuntuu vetelehtivän ennen kuin käynnistyy kunnolla. Ajoittain tuntuu jopa kiusalliselta katsoa, kun fiksu päähenkilö jää pohtimaan itsestäänselvyyksiä.
Ontuvien juonenkäänteiden vuoksi kokonaisuus jää kellumaan näyttelijäsuoritusten varaan. Lehtinen vakuuttaa tummilla katseillaan ja Franzén suoriutuu kylänmiehen roolista sutjakkaasti. Kosonen näyttelee omistautuneesti vahvan naisen roolin sekä henkisesti että fyysisesti.
Tena tyrkkää katsojat rohkeasti uudelle genrelle laajentaen suomalaista elokuvakenttää. Elokuvan jännitys ei kuitenkaan yllä järven viileimpiin kerroksiin vaan jää rimpuilemaan rantakaislikkoon. Taidokas visuaalinen ilme rakentaa tunnelmaa mutta ei pysty kannattelemaan tarinaa.
Psykologisen trillerin lähtökohdaksi valittu tarusto on eräänlainen kunnianosoitus suulliselle kansanperinteelle. Syvälle salattu muistuttaa, että vanhoista myyteistä löytyy edelleen kestäviä elämänviisauksia ja jännityksen elementtejä.
Elokuvan voi hyvin katsoa lauantai-illan viihteeksi eikä jälkeenpäin pelota mennä nukkumaan.
Syvälle salattu (Suomi 2011). Ohjaus: Joona Tena. Pääosissa: Krista Kosonen, Peter Franzén, Kai Lehtinen.
Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opetellaan syksyllä 2011 taidekritiikin kirjoittamista. Kritiikkipraktikumissa opiskelijat kirjoittavat kriitiikkejä konserteista, äänitteistä, kirjoista, taidenäyttelyistä, elokuvista, tanssi- ja teatteriesityksistä. Kurssia vetävät kirjailija ja kriitikko Matti Mäkelä, professori Helmi Järviluoma-Mäkelä ja professori Risto Turunen. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti.