Antiikkista pullistelua
300: Imperiumin nousu -elokuva tarjoaa jatkoa vuoden 2006 toimintahitille 300. Edeltäjänsä tavoin se perustuu Frank Millerin sarjakuvaan. Tällä kertaa toistaiseksi julkaisemattomaan Xerxekseen.
Imperiumin nousu perustuu löyhästi historiallisiin tositapahtumiin ja kuvaa lukumäärältään ylivoimaisen persialaisen sotalaivaston hyökkäystä kreikkalaisia vastaan. Tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen ja jälkeen 300-elokuvan tapahtumien. Kreikkalaisten viimeinen ja epätoivoinen puolustus on ateenalaisen kenraali Themistokleen (Sullivan Stapleton) johtaman laivaston harteilla. Themistokles saa puolelleen kaikki muut kreikkalaiset lukuun ottamatta ylpeitä spartalaisia, joita eivät ateenalaisten unelmat demokraattisesta ja yhtenäisestä Kreikasta kiinnosta.
Persialaisten laivastoa puolestaan komentaa Artemisia (Eva Green), alkuperältään kreikkalainen soturinainen, jolla on mielessään äärimmäinen kosto.
Ulkoisesti Imperiumin nousu edustaa edellisen osan lanseeraamaa äärimmilleen tyyliteltyä, slow-motion -tekniikkaa käyttävää veribalettia. Toimintakohtausten visuaalisuus katkeavine raajoineen ja hidastetusti lentävine verisuihkuineen on elokuvan pääasiallinen sisältö.
Elokuvassa kreikkalaiset esitetään asetelmallisesti vapauden puolesta taistelevina hyviksinä ja persialaiset puolestaan demonisoidaan persoonattomiksi hirviöiksi. Tällaiset ristiriitaisuudet sivuutetaan ilman huomiota. Elokuvan välittämä arvomaailma on kaikessa sotaisuudessaan jopa koomista. Sen maailmassa ei ole sijaa minkäänlaiselle pehmeydelle tai heikkoudelle. Kaikki henkilöt ovat korostetun machoja ja maskuliinisia, ironisesti jopa naispäähenkilö Artemisia, joka on sinällään näyttävä ilmestys. Hahmona hän edustaa nykyistä poliittisesti korrektia toimintaelokuvan kuvastoa, johon kuuluu naisten esittäminen ylivertaisina taistelijoina.
Tarinassa kreikkalaisten sotasankari Themistokles käytännössä saa aikaan tapahtumat, jotka myöhemmin aiheuttavat Kreikan tuhon. Teema tarjoaisi paljon enemmän mahdollisuuksia vivahteikkaaseen väkivallan olemuksen ja koston merkityksen käsittelyyn. Siihen eivät tekijät ole halunneet tai pystyneet tarttumaan. Lisäksi pohdinnat demokratian merkityksestä ja siitä hinnasta, jota sen saavuttaminen tosiasiassa vaatii, sivuutetaan parilla lauseella. Kukaan ei tietystikään odota tällaiselta elokuvalta syväluotaavaa poliittis-filosofista draamaa, mutta muutamalla pienellä siirrolla olisi ollut mahdollista saavuttaa huomattavasti sävykkäämpi kokonaisuus. Tämä olisi tuskin saanut edes kohdeyleisönä toimivia toimintafaneja tukehtumaan popcorneihinsa. Näyttävyys ja syvällisyys eivät välttämättä sulje toisiaan pois. Imperiumin nousu ei tähän yhdistelmään pysty. Aivottomana toimintaviihteenä se menettelee, mutta siltäkin osin käsikirjoitus olisi vaatinut hiomista. Kaikkiaan elokuva kärsii ontuvasta rytmistä ja itseään toistavista kohtauksista.
Näyttelijätyö on lähinnä kliseisesti uhoavien repliikkien huutamista. Themistokleeta esittävä Sullivan Stapleton jää karismaosastolla ykkösosan Gerard Butlerin varjoon, vaikka kohtuullisen hyvä onkin. Yleensä laaturooleissa nähtävä Eva Green esittää yksi-ilmeisen kostoroolinsa riittävällä intensiteetillä ja kiinnostuksella. Muut näyttelijät hoitavat ohuet roolinsa siinä sivussa.
Varsin kokematon ohjaaja Noam Murro koettaa kovasti kopioida edeltäjänsä Zack Snyderin tyyliä onnistuen ainakin pintapuolisesti. Snyderin persoonallisemmat ominaisuudet jäävät kuitenkin vain haaveeksi.
300: Imperiumin nousu tarjoaa brutaalia viihdettä sitä janoaville. Jatkoa todennäköisesti seuraa, avoin loppu pitää siitä huolen.
Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opetellaan taas taidekritiikin kirjoittamista. Kritiikkipraktikumissa opiskelijat kirjoittavat kriitiikkejä konserteista, äänitteistä, kirjoista, taidenäyttelyistä, elokuvista, tanssi- ja teatteriesityksistä. Kurssia vetävät kirjailija ja kriitikko Matti Mäkelä, professori Helmi Järviluoma-Mäkelä ja professori Risto Turunen. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti. Edellisen kerran praktikum järjestettiin vuonna 2011, ja senkin sato löytyy Uljaan verkosta.