Uuden kulman talokokous kääntyi kaupunginjohtajan kyselytunniksi

Uuden kulman toista häätöä talon takapihalle pohtimaan kokoontunut talokokous muuttui spontaaniksi mielenilmaukseksi, kun poliisi saapui neljän partion voimin tyhjentämään takapihan. Poistumismääräystä poliisit perustelivat sillä, että talon takapihaa ei ole tarkoitettu julkiseksi kokoontumispaikaksi. Ensimmäisenä paikalle ehti vartiointiliike ilmeisesti estämään mahdollista uutta valtausta. Vartiointiliikkeen miehet kertoivat olevansa paikalla ”ilmeisesti Joensuun kaupungin toimeksiannosta”.

Poliisin annettua poistumiskäskyn, ihmiset poistuivat takapihalta rauhallisesti ja siirtyivät taidemuseon pihaan odottelemaan kaupunginjohtaja Juhani Meriläistä, joka oli tulossa sinne Särkynyt sydän-näyttelyn avajaisiin. Meriläisen saavuttua paikalle hän keskusteli häädettyjen kanssa hetken ennen siirtymistään sisälle avajaisiin.

Häädetyt kyselivät Meriläiseltä muun muassa syitä siihen, miksi Uudessa kulmassa ei saada olla edes siihen saakka, että kuntalaisaloite saataisiin käsiteltyä. Kaupunginjohtaja puolustautui arvioimalla, että kaupungissa on kyllä paikkoja, joissa voi oleskella laillisesti. Hän ei täsmentänyt, missä tällaiset paikat ovat. Hän arvioi, että Joensuun kaupunki hoitaa sosiaali- ja kulttuuritoimen asioita paremmin kuin muut alueen kunnat.

Kaupunkilaisten keskuudessa on herättänyt ihmetystä paikallisen median tulkinta, jonka mukaan valtaajat olisivat häiriköineet taidemuseon pihalla ja estäneet Meriläisen pääsyn taidemuseoon. Häirikoinnistä ei näkynyt merkkejä, jos sellaiseksi ei laske sitä, että kaupunginjohtajalle luovutettu kukka oli otettu taidemuseon kukkapenkistä. Meriläinen hoiti tehtäväänsä kaupunginjohtajana kuuntelemalla kaupunkilaisten murheita hetken ajan. Kaupunginjohtajan näkemys tilanteen uhkaavuudesta herättää niin ikään kummastusta, sillä minkäänlaisia uhkauksia tai uhkaavia tekoja ei paikalla olleiden toimesta tehty.

Neuvottelut talon tulevaisuudesta jatkuvat maanantaina ennen kaupunginhallituksen kokousta valtaajien ja kaupungin välillä. Uuden kulman kannattajat kokoontuvat Vapauden puistoon osoittamaan mieltään tänään torstaina kello 15.

Kuvia keskiviikon tapahtumista:
haadettyvartijat_ovellatalokokouspoistumismaaraysmaijattaidemuseollavartioitu_alue