Unohda tylsät mössöt nuudeleista ja tonnikalasta

Teksti ja kuvat: Laura Ramstadius
Herkullinen kesäkurpizza sopii opiskelijankin budjettiin.

Riittääkö 3,50 euron budjetti kattamaan yhden henkilön ruokakulut päivää kohden? Asiaa testattiin syyskuussa, kun Facebookissa käynnistyi hyvinvointiyrittäjien Essi Määtän ja Sari Riton aloittama ”Syyskuun halparuokalaiset” –ihmiskoe. Haasteeseen mukaan ottaneet jakoivat ryhmässä omia reseptejään ja vinkkejä ruokakulujen pienentämiseen. Pienellä budjetilla voi oikeasti loihtia myös terveellistä ruokaa.
”Opiskelijakin pystyy syömään halvalla terveellistä ruokaa, kunhan vain käyttää mielikuvitustaan”, kertoi Essi Määttä ihmiskokeen päätyttyä.
Määttä rohkaisee kokeilemaan uusia juttuja, kuten hernerouhetta, linssejä ja papuja, jotka ovat hyviä proteiininlähteitä.
”Hieman yli euron maksavasta hernerouhepaketista valmistaa helposti useamman ruuan”, Määttä antaa esimerkiksi lihan tilalle.
Säästöbudjetissa myös leipä kannattaa leipoa itse. Yksi pellillinen helppotekoista kaurateeleipää maksaa vain 50 senttiä. Edulliseksi aamupalaksi Määttä vinkkaa kaurapuuroa ja kananmunaa, jonka yhteishinnaksi tulee vaivaiset 15 senttiä.
Uusien reseptien kokeilu ei silti ole ainoa rahansäästövinkki opiskelijalle.
”Kaikki maitokahvit ja herkut menevät mustalle listalle. Niiden hinnalla pystyy valmistamaan jo useamman aterian”, painottaa Essi.
Myös kahviloissa käyntiä tulisi karttaa, vaikka ne kuinka houkuttelisivat luokseen.
Huokkaruan välttäminen on myös tärkeää.
”Älä aina valmista sitä ruokaa, mitä tekee sillä hetkellä mieli, vaan hyödynnä kaapeista jo löytyviä aineksia. Näin arvokasta ruokaa ei mene roskiin.”
Ylijäämäruokaa kannattaa myös pakastaa ja syödä sitten myöhemmin. Annosten teko valmiiksi pakkaseen säästää myös opiskelijan kallisarvoista lukuaikaa. Suosittuja ryhmässä jaettuja reseptejä olivat erilaiset laatikkoruoat, keitot ja kasvisruoat niiden halpuuden, helppouden ja pakastettavuuden vuoksi.
Opiskelijoiden kannattaa myös hyödyntää leipäjakelu, joka on Joensuun ja Kuopion kampuksella tiistaisin ja Savonlinnassa aina joka maanantai.

Kesäkurpizza


20 senttiä kesäkurpitsaa
0,5 tlk esikypsennettyjä linssejä
10 kirsikkatomaattia
1 sipuli
4 rkl fetajuustoa
juustoraastetta

Halkaise kesäkurpitsasta noin 2 sentin levyisiä viipaleita. Hienonna sipuli ja kuullota sipulia sekä linssejä
pannulla hetken aikaa. Kasaa kesäkurpitsakiekon päälle linssisipuli seos, viipaloidut kirsikkatomaatit, feta sekä juustoraaste.
Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista kiekkoja noin
10–15 minuuttia.