Uni, jonka tulkinta riippuu katsojasta

Teksti: Toivo Haimi
Kuva: Dogwood Pictures

Knight of Cups (2015). Käsikirjoitus ja ohjaus: Terrence Malick Pääosissa: Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman, Wes Bentley, Antonio Banderas
Knight of Cups (2015).
Käsikirjoitus ja ohjaus: Terrence Malick
Pääosissa: Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman, Wes Bentley, Antonio Banderas
Terrence Malick on elokuvantekijä, joka ei koskaan päästä yleisöään helpolla. Ohjaajan mieltymys monitulkintaisiin hahmoihin, pitkiin luontokuvauksiin ja kryptisiin kertojaääniin haastavat katsojaa myös Malickin uusimmassa.

Knight of Cupsin kertoo elämänhalunsa hukanneen Rickin (Christian Bale) tarinan. Vaikeat perhesuhteet sekä merkityksettömyyden tunne ovat Rickin hahmon kantavia teemoja. Itse tarinassa seurataan Rickin vaiheita tämän etsiessä elämälleen suuntaa kuuden naishahmon kautta. Knight of Cups-nimi viittaa Tarot-korttiin, ja pääähenkilön elämän kuusi tärkeintä naishahmoa esitellään kukin Tarot-korttien nimien kautta. On katsojasta kiinni, tunteeko tämä merkityksen ja mytologian eri korttien takana. Juonta tarinassa ei ole juuri ollenkaan, vaan lähinnä irrallisia kohtauksia. Tämä sopii toki elokuvan teemoihin, joista eräs tärkeimpiä on nimenomaan irrallisuuden kokemus.

Elokuvan kiistattomana keskipisteenä on Christian Bale, joka syystäkin vie kaiken huomion. Bale loistaa tour de force –tason roolisuorituksessa ja tekee erään uransa parhaista rooleista. Myös Cate Blanchett ja Natalie Portman loistavat merkittävissä sivurooleissaan. Hahmot jäävät kuitenkin irrallisiksi, koska dialogia ei juuri ole: on virkkeitä, välillä jopa yksittäisiä sanoja, joiden avulla tarinaa ja hahmoja ajetaan eteenpäin. Knight of Cups kuitenkin myös sortuu katsojansa yliarviointiin, ja Malick esittää kryptiset hahmonsa ja monitulkintaisen juonensa välillä tarpeettomankin hankalasti. Elokuvan viimeisellä kolmanneksella kerronta alkaa kieltämättä toistaa itseään, ja sen seuraaminen sekä merkitysten löytäminen on yleisölle turhankin haastavaa.

Malickin kameratyöskentely on – kuten aina – moitteetonta. Käsivaralla kuvatut erityislähikuvat, mahtipontiset luontopanoraamat ja unenomaiset jaksot ovat äärimmäisen kaunista katsottavaa. Visuaalisesti Knight of Cups on ehdottomasti katsomisen arvoinen, vaikka juonesta, hahmoista tai vuorosanoista ei ymmärtäisi tuon taivaallista. Juuri unenomainen kerronta on Malickin vahvuus: Bergmanin, Bressonin ja Tarkovskin jalanjäljissä kulkeva Malick esittää elokuvansa unina, joiden tulkinnan hän antaa katsojan tehtäväksi. Tämä on äärimmäinen harvinaisuus nykypäivän Hollywoodissa, joka tahtoo tuottaa mahdollisimman helppoja, valmiiksi pureskeltuja tarinoita. Terrence Malickin tyylistä kuitenkin huomaa hänen uraauurtavan visionsa ja tahtonsa tehdä itsensä näköisiä ja tuntuisia elokuvia. Knight of Cups ei ole mikään poikkeus, vaan se on vaativa elokuva, joka myös palkitsee katsojansa.