Ulottuvuuksia uhmaava anime

Teksti: Reeta Kankaanpää
Ohjaaja: Makoto Shinkai. Pääosissa: Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi. Ensi-ilta: 21.4.2017.

Tapauksen tittelin saavuttanut anime your name. (2017) hengästyttää ja ihastuttaa poikkeuksellisuudellaan. Ohjaaja Makoto Shinkai on tehnyt aiemmin lyhytelokuvia ja pieniä tuotantoja, eikä moni osannut aavistaa, että Shinkain ensimmäistä pitkää nauhaa verrattaisiin heti anime-elokuvien guruun Hayao Miyazakiin. your name. nimittäin nousi lyhyessä ajassa kaikkien aikojen katsotuimmaksi animeksi ohi Miyazakin Henkien kätkemän.

Mitsuha alkaa nähdä hassuja unia elämästä tokiolaispoikana ja Taki puolestaan näkee unta olevansa maaseudun pikkukaupungissa elävä tyttö. Unet tuntuvat kovin todellisilta ja pian kumpikin alkaa ymmärtää, että he todella vierailevat toistensa elämässä. He saavat ainutlaatuisen tilaisuuden kokea, millaista on elää toisinaan toisen kehossa, toisen elämää, ja tutkia toisen elämän erilaisia rooleja. Mitsuha ja Taki oppivat myös jättämään viestejä toisilleen. Onneen tulee kuitenkin äkillinen nyrjähdys, joka käynnistää kilpajuoksun eri ajan ja paikan ulottuvuuksissa ja Mitsuha ja Taki ottavat selvää, voivatko he joskus vielä kohdata toisensa.

your name. on poikkeuksellinen sekoitus animea ja realistista kuvaa. Hetkittäin kuva on piirretty niin tarkasti ja aidosti, että sitä erehtyy luulemaan todelliseksi kuvaksi. Toisissa kohdin anime taas pääsee oikeuksiinsa, kun kuvataan esimerkiksi asteroidin iskeytymistä. Elokuvassa hyödynnetään animen parhaita puolia taitavasti.

Shinkai käyttää musiikkina menevää japanilaista rokkia hempeiden pianosovitusten lisäksi, mikä lisää realistisen elokuvan vaikutelmaa ja sitoo katsojaa mukaan kahden teini-ikäisen maailmaan. Tarina kulkee kiehtovasti, aivan kuin se ei päättyisi ollenkaan. Anime-elokuvissa on monesti paljon kaunista ja syvällistä filosofista pohdintaa ja tämä teos ei kalpene siinäkään kilpailussa. Elokuvassa ajalla leikkiminen niksauttaa katsojan ajattelua usean kerran uusille urille.

Elokuva soveltuu muita anime-elokuvia enemmän myös hieman karskimpaan makuun, sillä siinä on paljon onnistunutta hersyvää huumoria ja pientä seksuaalisuudella leikkimistä. Toki your name. edustaa tyypillistä itä-aasialaista kulttuuria siveydellään, sukupuolirooleillaan ja perinteiden kunnioittamisellaan. Itä-Aasiassa feminiininen ja maskuliininen eroavat voimakkaammin toisistaan ja sukupuolella leikkimisen jännittävyys tulisi nähdä myös sidonnaisena kulttuuriseen kontekstiinsa.

Vielä kun ymmärtäisi japania! Mitsuhan kylän murre kääntyy vähän hassusti suomalaisiksi murteiksi mutta käännös ei kuitenkaan häiritse liikaa, kun ymmärtää, että se on olennainen osa elokuvan juonta. Koin menettäväni osan juuri tämän elokuvan syvyydestä ja potentiaalista, koska en ymmärrä siinä puhuttavaa kieltä. Joku sen taitava osannee kertoa, onko suomenkielinen käännös tasavertainen vastine alkuperäiselle vai pelkkä haalea yritys selittää vieraan kielen moninaisia merkityksiä.