Uljasta esitetään lakkautettavaksi kokonaan – ”Ei tarpeeksi hyötyjä kuluihin nähden”

Ylioppilaslehti Uljaan kohtalo on jälleen puntarissa. Koko julkaisun, paperilehden ja verkon, lakkauttamisesitys on peräisin lääketieteellisessä opiskelevien DeeKu-edustajistoryhmältä.

Asian taustalla on Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajiston marraskuun (21.11.2018) kokouksessa tehty päätös olla korottamatta ylioppilaskunnan nykyistä 126 euron jäsenmaksua.

Valtion lakiesitys korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta laajentaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palvelut myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. Laajennus maksaa ylioppilaskunnille 3 euroa per opiskelija.

Koska edustajisto päätti olla keräämättä tätä maksua jäsenmaksun korotuksella, ISYY joutuu kattamaan YTHS-maksun nykyisestä budjetistaan. Tämä tarkoittaa, että ylioppilaskunnan on leikattava toiminnastaan 40 000 euroa. Uljaan budjetti vuodelle 2018 on 84 000 euroa.

Omassa vaihtoehtoisessa budjettiesityksessään ryhmä DeeKu esittää, että Uljas yksinkertaisesti lakkautetaan, ja lehden toiminnasta leikattuja varoja käytettäisiin edelleen lukukausikalenterin tekoon sekä YTHS-maksun kattamiseen. DeeKu ehdottaa myös, että ISYYn tulisi palkata näillä varoilla työntekijä ensi vuoden edustajistovaaleja sekä Joensuun kampusrysäystä varten.

DeeKun budjettiesityksessä ei käytetty pohjana ylioppilaskunnan ensi vuoden talousarviota. Miksi näin?

”Se ei pystynyt perustua uuteen talousarvioon, koska laitoimme ehdotuksemme muille ryhmäpuheenjohtajille tiistaina (27.11.) ja Uljaan talousarvio tuli meiliin keskiviikkona. Muokkaamme esitystämme viikonloppuna talousarvioon perustuen, mutta kaikesta huolimatta meitä äänestäneet jäsenet eivät koe Uljaasta tarpeeksi hyötyjä kuluihin nähden”, kommentoi Pauliina Nurmi (DeeKu) tekstiviestillä.

Vuonna 2017 edustajistossa hyväksyttiin DeeKun esitys, jonka mukaan paperilehden ilmestymistä lisäksi harvennetaan portaittain siirryttäessä kohti verkkolehteä: vuonna 2019 Uljasta julkaistaan kuusi lehteä, vuonna 2020 kolme lehteä ja keväällä 2021 yksi lehti, jonka jälkeen Uljas olisi täysin verkkopohjainen julkaisu.

Ylioppilaskunnan talousarvio vuodelle 2019 päätetään edustajiston kokouksessa Kuopiossa tiistaina 4. joulukuuta. Paikkana on seminaarisali SN300, alkamisaika 16.30. Kokous on avoin kaikille ja sitä voi seurata myös live-streamin kautta.

Lue myös:

Paperi-Uljaalle neljä vuotta elinaikaa

”Uljaan paperilehti täytyy säilyttää”

Teksti: Jussi Turunen
Kuva: Iisa Manninen