Uljas lakkautetaan – DeeKu sai tahtonsa läpi

DeeKun Teemu Zacheus ja Aleksi Hiltunen (oik.) perustelivat Uljaan lakkauttamista äänestäjiensä tahdolla.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajisto päätti eilen illalla pidetyssä kokouksessaan lakkauttaa ylioppilaslehti Uljaan toiminnan kokonaan.

Uljaan lakkauttamista perusteltiin YTHS-maksun korotuksella, sekä varautumisella mahdolliseen automaatiojäsenyyden poistumiseen tulevaisuudessa.

ISYYn edustajisto päätti 21. päivä marraskuuta pidetyssä kokouksessaan, että YTHS-maksun nousua ei kateta jäsenmaksun korotuksella. Siksi ylioppilaskunnan täytyy kattaa maksun aiheuttamat kustannukset eli noin 40 000 euroa nykyisestä budjetistaan.

Vuodelle 2019 edustajisto päätti muun muassa nostaa hallituksen palkkioita yli 20 000 eurolla.

DeeKu esitti koko lehden toiminnan lakkauttamista viikko sitten, eikä pohjannut esitystään ensi vuoden talousarvioon. Uljas oli valmistellut ensi vuodelle nykyiseen budjettiinsa nähden 10 000 euroa kevyemmän budjettiesityksen.

”Mikään näistä ei muuta sitä, että meidän jäsenistömme ei koe Uljasta hyödyllisenä palveluna, ja meidän mielestä se maksaa siihen nähden aivan liikaa”, sanoi Aleksi Hiltunen DeeKusta.

”Ne asiat eivät tule muuttumaan, se ja sama mikä Uljaan formaatti on. Meidän jäsenemme eivät tarvitse Uljasta, eivät halua sitä, joutuvat siitä silti maksamaan, ja sen takia käymme joka vuosi tätä keskustelua.”

Vihreän listan Vili Moisio puolestaan totesi:

”Ymmärrän sen taustan mikä noissa ylioppilaslehdissä on. Se on se kaunis ajatus siitä, että ollaan 70-luvulla ja käydään yhteiskunnallista keskustelua lehtien sivuilla. Kun kysyn omilta äänestäjiltä ja opiskelukavereilta, niin he eivät lue Uljasta, eivätkä lukisi vaikka se olisi verkossa”, Moisio sanoi.

Lopulta asia päätettiin suljetussa lippuäänestyksessä, ja DeeKun esitys meni läpi äänin äänin 23-14.

Juttua täydennetty 10.12.2018: Korjattu äänimäärä.

Jussi Turunen, teksti & kuva