Uljas kysyy mahdollisuuksia ja tilaa pyöräilykulttuurille

JOENSUU – Pyöräilyn lisääminen voi auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja pienhiukkaspäästöjen vähentämisessä, mutta lisäksi se säästää rahaa ja auttaa painonhallinnassa. Pyöräilyn edistämisen teema on kuplinut pinnan alla Joensuussa jo vuosia ja erilaisia pyöräilytapahtumia ja pyöränkorjauspajoja on järjestetty useita. Kaupunginvaltuustoon edellisissä vaaleissa ponkaissut Alain Minguet (vihr.) perusti myös Google Maps –karttapalveluun tietopankin Joensuun pyöräilypulmista.
Nyt Uljas yhdistää voimansa pyöräilyn edistämisaktiivien kanssa. Uljas kysyy -keskustelutilaisuudessa pureudutaan pyöräilyasioihin Kerubin salissa 11. huhtikuuta kello 17.

Tilaisuudessa pohditaan, miten pyöräily voitaisiin ottaa kaupunkisuunnittelussa huomioon tasavertaisena liikkumismuotona ja kehittää pyöräilyolosuhteita sellaiseksi, että yhä useampi voisi hypätä auton ratista pyörän satulaan.
Joensuussa pyöräilyn kulkumuoto-osuus kaupunkiliikenteessä oli 30 prosenttia vuonna 2006, ja viime vuoden tietojen mukaan Pohjois-Karjalassa 24 prosenttia, Joensuun seudulla 27 prosenttia ja itse Joensussa 32 prosenttia. Joensuussa ollaan myös hitusen verran tyytyväisempiä pyöräilyolosuhteisiin kuin koko maassa. Pohja, jolle pyöräilyn kehittämistä lähdetään kasaamaan on tukeva. Tekemistä pyöräilyn edistämisessä silti on.
Kansainvälisissä vertailuissa Suomi ei näyttäydy pyöräilymaana ja itse asiassa pyöräilyn osuus on hiljalleen laskenut Suomessa viimeisen vuosikymmenen aikana. Koko maassa pyöräilyn osuus oli viime vuonna kahdeksan prosenttia. Esimerkiksi Kuopion seudulla pyöräilyn osuus oli viime vuonna 18 prosenttia ja Savonlinnan seudulla 12 prosenttia.
”Euroopan-mestaruuskilpailussa Suomi sijoittunee siis keskitason porukkaan: kauas koko kisan huipuista, mutta omassa ryhmässään mukana sinnitellen. Jatko vaatii tahtoa, mutta myös innovaatiohalua ja -kykyä”, todetaan selvityksessä viime vuodelta.
”Joensuussa pyöräilyn osuus kaupunkiliikenteestä on Suomen suurimpia. Tästä huolimatta pyöräilyä ei ole riittävällä tavalla huomioitu kaupunkisuunnittelussa, ja etenkin Joensuun keskusta-alueella pyöräilyolosuhteissa on vielä paljon kehittämisen varaa”, tapahtuman järjestelyissä mukana oleva tutkija Juhana Venäläinen sanoo. Hän on myös Joensuun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja.

”Viime vuoden puolella Uljas teki jutun pyöräilypulmat -karttapalvelusta, jossa vaalilupauksena oli viedä asioita eteenpäin. Tässä nyt kovasti yritetään”, Minguet toteaa.
”Täytyy osoittaa nykyisen liikennejärjestelmän puutteet ja ongelmat, osoittaa kanavat, joiden kautta ongelmiin puututaan sekä luoda systeemi, jolla edistymistä seurataan. Tavoite on, että vuoden päästä mummot eivät enää pelkää Koulukadun ylittämistä”, Minguet listaa.
Vuonna 2011 tehdyn valtakunnallisen selvityksen mukaan pyöräilyyn panostetaan eniten isoissa, yli 150 000 asukkaan kunnissa, mutta Joensuun kokoluokassa 50000-150000 on tilanne siinäkin kohtalaisen hyvä. Vähiten panostusta pyöräilyyn on pienissä alle 10000 ihmisen kunnissa. Selvityksessä todetaan, että ”joka viidennessä kunnassa on tehty poliittisia päätöksiä pyöräilyn edistämiseksi viimeisen viiden vuoden aikana.”
Kunnan ja kansalaisverkostojen pyöräilyprojektit näyttäisivät tarjoavan Joensuulle hyvän tilaisuuden toimia edelläkävijänä niin kansanterveyttä kuin ilmastonmuutoksen torjuntaakin sivuavassa asiassa.

Minguetin lisäksi tapahtumassa on puhumassa ainakin kaupungininsinööri Ari Varonen, joka on pyöräilyvuosi -hankkeen vastuullinen johtaja, pyöräilyaktivisti ja pyöräliikenteen tutkija Pekka Tahkola, Joensuun kaupunginhallituksen jäsen Aino Heikura (kesk.) sekä Joensuun polkijoiden edustajana Venäläinen. Tapahtuman juontaa tuttuun tapaan Janne ”Rysky” Riiheläinen.
Tapahtuman järjestävät Joensuun polkijat, Savo-Karjalan luontopiiri ja Uljas. Yhteistyökumppaneita ovat Ravintola Kerubi sekä ”Kävely ja pyöräily nousuun Joensuun seudulla” -hanke. Samalla on tarkoitus mahdollisuuksien mukaan kylvää siemeniä pyöräilyn edistämiseksi muissakin kampuskaupungeissa. Kuopiossakin liikehdintää on jo ollut. Uljaan avustajan Patrick Raivion kolumnin pyöräilystä Kuopiossa voi lukea Uljaasta (7/2012).

Itä-Suomen seudullinen liikkumistutkimus – Joensuun seudun tuloksia
Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa -selvitys (PDF)
Pekka Tahkolan diplomityö pyöräilyn edistämisestä (PDF)

Joensuun pyöräilypulmat -kartta


Näytä Joensuun pyöräilypulmat suuremmalla kartalla