”Uljaan paperilehti täytyy säilyttää”

Teksti: Jussi Turunen
Kuvat: Iisa Manninen

Uljaan tulevaisuus puhuttaa jälleen ylioppilaskunnassa. Vuonna 2017 keväällä ISYYn edustajisto päätti, että paperilehdestä luovutaan portaittain. Kesän 2021 jälkeen Uljas ei enää julkaisisi paperilehteä, vaan siirtyy edustajistossa hyväksytyn Uljas-vision mukaiseksi monimedialliseksi sisältöalustaksi, Uljas-mediaksi.

Tiistaina 8. toukokuuta pidetyssä edustajiston kokouksessa Marko Koskelon (Keskeiset) toivomusponsi Uljas-vision päivittämisestä hyväksyttiin edustajistossa äänin 11–10, kuusi äänesti tyhjää.

”Toivon että viime vuonna hyväksyttyä Uljas-visiota voitaisiin päivittää”, Koskelo sanoo.

”Kyseinen suunnitelma ei sisällä esimerkiksi suoria vaihtoehtoja siihen, kuinka Uljas-media voisi tuottaa rahaa. Jos paperilehti lakkautetaan on olemassa riski, että Uljaan toiminta vaarantuu mainostuottojen menettämisen takia.”

Koskelon mukaan uusi edustajisto ei ole ennen tiistain kokousta keskustellut Uljaasta vielä kertaakaan, eikä edustajistossa ainakaan vielä virinnyt laajaa keskustelua aiheesta. Koskelo kaipaa päätöksenteon tueksi tarkkoja tietoja siitä, kuinka paljon ihmisiä Uljas tavoittaa lehden, verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta.

”Ponnen tarkoitus on nostaa paperilehden tulevaisuus jälleen esille. Kun edaattoreilla on riittävästi faktoja lehden tavoittavuudesta ja merkityksestä, voidaan pohtia uudestaan, oliko edellisen edustajiston päätös järkevä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Uljaan paperilehti täytyy säilyttää. Uljas on yksi väline ISYYlle tehdä niin paikallista kuin kansallista edunvalvontaa sekä valmistaa opiskelijoita yliopistolain 2§ pykälän mukaisesti aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. Jo pelkästään siksi Uljas-visio tulisi päivittää ajan tasalle”, Koskelo kertoo.

Lue myös: Paperi-Uljaalle neljä vuotta elinaikaa