Uljaan kylkeen ääntä ja liikkuvaa kuvaa – video

Teksti: Pasi Huttunen
Kuvat: Aaro Lappalainen
Uljasmedian ensimmäinen konkreettinen askel otettiin järjestöpäivillä 12-13. huhtikuuta Joensuun ja Kuopion kampuksilla, jolloin opiskelijoita haastettiin journalistihippaan.

Uljaan kylkeen ollaan rakentamassa ääntä ja liikkuvaa kuvaa entistä enemmän hyödyntävää ja opiskelijoita nettisisältöjen tuottajiksi valjastavaa uutta mediakokonaisuutta. Käytännössä mahdollisuuksia rajoittavat vain mielikuvitus ja Suomen laki.
”Jokainen moderni yliopisto-opiskelija saa viikon aikana useita kutsuja Facebookissa ainejärjestöjen ja harrasteryhmien tapahtumiin, joten opiskelijabileissä ja erilaisissa verkostoitumistapahtumissa käyminen onkin monelle tärkeä osa opiskelijaelämää”, Uljasmedia-työryhmän perustajajäsen ja lingvistiikan opiskelija Aaro Lappalainen pohtii.
”Mutta muodostuuko yliopistomme kampuksien opiskelijoiden tapahtumista ja harrastuksista yhtenäinen monimuotoinen tarina, vai huutelemmeko vain omissa lokeroissamme? Uljasmedia-työryhmä on selvittänyt tapoja luoda tällaista tarinaa kehittämällä opiskelijoiden taitoja viestiä tehokkaasti ja näkyvästi verkossa”, Lappalainen jatkaa.

Samalla kun Uljaan paperi- ja verkkolehtien teko jatkuu entiseen tapaan, tavoite on jatkossa kannustaa opiskelijoita tuottamaan myös uudenlaisia ilmaisumuotoja, kuten livestreameja sitseiltä, podcasteja, nettiradio-ohjelmia tai vaikka pienoisdokumentteja opiskelijaelämästä tai mistä vain kiinnostavasta. Toimintaa ajamaan ja aktivoimaan ollaan perustamassa myös ISYY:n Radiokerhoa.
”Uljas on aina ollut avoin foorumi jokaiselle opiskelijalle näkemyksineen. Aktiivisia ja innokkaita avustajia on riittänyt hyvin. Ylpeitä saamme olla siitä, että viime vuosina olemme kehittäneet systemaattisesti ja menestyksekkäästi ohjausta ja koulutusta tiedotuksen sekä journalismin rakenteisiin lehden sisällä, mutta nyt näyttäisi olevan selkeästi lisäksi tarve myös vapaamuotoisemmalle opiskelijan äänen ilmaisulle”, Uljaan päätoimittaja Jarkko Kumpulainen taustoittaa.
”Hyvät tiedotustaidot ovat aktiivisen kansalaisen taito numero yksi. Luonnollisesti olemassa olevilla resursseilla tämä uusikin malli toimii edelleen opiskelijoiden omatoimisuuden ehdoilla, joten tervetuloa mukaan”, Kumpulainen jatkaa.

Uljasmedian ensimmäinen konkreettinen askel otettiin järjestöpäivillä 12-13. huhtikuuta Joensuun ja Kuopion kampuksilla, jolloin opiskelijoita haastettiin journalistihippaan. Potentiaalista journalistia, eli sopivasti kohdalle sattunutta pyydettiin kysymään itseä askarruttava asia joltakin toiselta ohikulkijalta. Kysymyksiä löytyi laidasta laitaan maamme hallituksen huonouden syiden selvittämisestä opinnäytetyön lähdeluettelon järjestelyyn. Moni halusi myös tiedustella opiskelijoiden vappusuunnitelmista. Leikkimielinen journalistihippa osoitti kuinka lyhyt matka sisällöntuottajaksi on. Uskaltaa vain ottaa tutkivan asenteen ja tallennusvälineen kouraan.

Journalistihippaa UEF:n kampuksilla

Jos kiinnostuit: Uljaan avustajaksi?